JOŠ JEDAN razlog da se LEGALIZUJE marihuana

Izvor: Mondo, 09.Jul.2019, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JOŠ JEDAN razlog da se LEGALIZUJE marihuana

Studija sprovedena u Americi pokazala je da legalizacija korišćenja marihuane u rekreativne svrhe smanjuje broj tinejdžera koji koriste marihuanu.

Korišćenje marihuane među mlađom populacijom u Americi je poraslo tokom proteklih godina, ali novo istraživanje pokazalo je da taj broj opada u onim saveznim državama u kojima je korišćenje marihuane u rekreativne svrhe legalizovano, prenosi CNN.

Zakoni kojima je u nekim saveznim državama legalizovana upotreba >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << marihuane povezuju se sa padom od 8 odsto u broju srednjoškolaca koji su u istraživanju izjavili da su marihuanu koristili jednom u poslednjih 30 dana, i 9 odsto u grupi koja je marihuanu "tokom proteklih 30 dana koristila 10 puta ili više", navodi se u studiji objavljenoj u medicinskom žurnalu JAMA Pediatrics u ponedeljak.

"Nismo utvrdili nikakav uticaj legalizacije u medicinske svrhe na tinejdžere, već dokaze mogućeg smanjenja broja uživalaca marihuane u ovoj starosnoj grupi kao posledice legalizacije u rekreativne svrhe", želi da bude jasan Mark Anderson, profesor na Univerzitetu Montane, koji je autor studije.

MONDO tema: Bolesti zavisnosti - uzroci i lečenje

Tokom istraživanja, analizirani su podaci od 199. do 2017. godine, o više od 1,4 miliona srednjoškolaca, koji su prikupljani u godišnjim studijama o rizičnom ponašanju mladih Centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Ali, još nema objašnjenja za ovakvu statistiku, a podaci novog istraživanja ne podudaraju se sa nekim ranijim studijama koje su pokazale da raširenost korišćenja marihuane među mladima ostaje na istom nivou, bez obzira na eventualne promene zakona u smeru legalizacije.

"Mislim da je veliko pitanje zašto procenti pokazuju to opadanje", kaže Boni Halper-Felšer, profesor pedijatrije na Stenfordu, koja nije učestvovala u istraživanju.

Ona smatra da je jedno od mogućih objašnjenja to što je tinejdžerima teže da dođu do marihuane, onog trenutka kad legalizacijom dilere droge zamene licencirani distributeri koji zahtevaju dokaz da je osoba koja želi da kupi marihuanu punoletna.

"Možda sada, kad imate legalan način da kupite marihuanu više nema toliko ulične prodaje", kaže ona. "A nadamo se da će legalni distributeri biti strogi u proveri starosti kupaca".

Foto: MONDO/Predrag Vujić

U međuvremenu, podaci korišćenja samo marihuane među mladima u Americi kažu da je taj procenat sa 0,6% 1991. porastao na 6,3% u 2017, objavljeno je u Američkom žurnalu za javno zdravlje.

"Drugo otvoreno pitanje je da li mladi dobijaju jasnu poruku o činjenici da je korišćenje marihuane tokom adolescencije štetnije nego u odraslom dobu jer se mozak tada još razvija", upozorava dr Halpern-Felšer.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Legalizacija marihuane: Tinejdžeri manje koriste kanabis kada je zakonit

Izvor: Danas, 09.Jul.2019

Getty ImagesUpotreba kanabisa u rekreativne svrhe dozvoljena je u deset američkih saveznih država Tinejdžeri manje koriste marihuanu u državama u kojima upotreba ove supstance nije zabranjena, pokazala je najnovija američka studija. Istraživači sa Univerziteta u Montani koristili su podatke o...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.