Inicijativa za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe

Izvor: Studio B, 26.Sep.2014, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inicijativa za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe

Humanitarna mreža organizacija i pojedinaca "Lekalizacija" pokrenula je inicijativu za izmenu zakona o upotrebi marihuane u medicinske i industrijske svrhe, kao što je praksa u mnogim zemljama u Evropi i svetu.

Upoznavanje javnosti o pozitivnom uticaju marihuane kod pojedinih bolesti započeli su tribinom "Upotreba kanabisa u medicinske svrhe" koja je večeras organizovana u Mikser Hausu.

"Svuda u svetu gde je marihuana registrovana u medicinske svrhe, nije registrovana >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << za pušenje već u oblicima kao što su tablete, ulja, sprej", rekao je Tanjugu pred početak tribine direktor Specijalne bolnice Sveti Sava Milan Savić.

Savić je naglasio da se marihuana u medicinske svrhe u mnogim zemljama koristi za ublažavanje simptoma kod nekih bolesti, a ne za njihovo lečenje.

U zemljama gde je legalizovan u medicinske svrhe, kako kaže, postoji nekoliko jasnih indikacija i to kod kancera u terminalnoj fazi da olakša bol, kao i kod mučnina koje se javljaju tokom hemoterapije u lečenju malignih bolesti.

"Zatim kod nekih neuroloških bolesti, kod bolnih mišićnih spazama kod pacijenata obolelih od multiple skleroze, pojedini simptomi HIV-a. To nije lečenje bolesti, već ublažavanje simptoma", naglasio je direktor Svetog Save.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Ferenc Vicko podsetio je da je korištenje i proizvodnja marihuane u Srbiji zakonom zabranjena, ali da su pojedina lekovita svojstva kanabisa dokazana.

"Morfin se odavno koristi u medicinske svrhe i nismo pravili ni pompu ni problem zbog toga", rekao je Vicko.

Da bi marihuana mogla da se koristi u medicinske svrhe ta oblast prvo mora zakonski da se reguliše, a državni sekretar podseća da mora da se obavi i registracija u Agenciji za lekove i da se kao lek poveže sa indikacijama gde će se koristiti u kojim dozama i kako će se kontrolisati.

"Lekovita svojstva kanabisa dokazana su u terapiji bola i koristi se u medicinske svrhe da se pacijentu poboljša kvalitet života", naglasio je državni sekretar.

Iz mreže "Lekalizacija" kažu da pokreću inicijativu za promenu zakona, a predsednik mreže Vladan Golubović naglašava da će nastaviti da organizuju tribine po Srbiji kako bi javnost upoznali o korišćenju kanabisa u medicinske svrhe.

On kaže da imaju veliku podršku u zemlji i inostranstvu, a da je stigla i podrška iz Ministarstva zdravlja.

Irina Marković tvrdi da je zahvaljujući marihuani još uvek pokretna jer boluje od multiple skleroze i da je kombinacijom kanabisa i ishranom uspela da spreči simptome bolesti i jake grčeve mišića.

"Mislim da je marihuana direktno uticala da mi se vrlo brzo smanje simptomi. Zahvaljujući njoj danas sam pokretna nisam u kolicima", kaže Marković.

Ona dodaje da su se simptomi bolesti javili nakon porođaja i da nije htela da uzima terapiju koja, kako kaže, nije lek već ublažava samo simptome, ali ne garantuje da će ti simptomi nestati.

Seminar o kanabisu u medicinske svrhe nastavlja se i sutra u Mikser Hausu.

 
Pogledaj vesti o: Legalizacija

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Marihuana ublažava simptome nekih bolesti

Izvor: 24sata, 26.Sep.2014

Humanitarna mreža organizacija i pojedinaca "Lekalizacija" pokrenula je inicijativu za izmenu zakona o upotrebi marihuane u medicinske i industrijske svrhe, kao što je praksa u mnogim zemljama u Evropi i svetu...Upoznavanje javnosti o pozitivnom uticaju marihuane kod pojedinih bolesti započeli su...

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.