Ilić uvodi katastarsku legalizaciju, cena po kući 100 evra

Izvor: Politika, 19.Sep.2012, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ilić uvodi katastarsku legalizaciju, cena po kući 100 evra

Ministar Velimir Ilić najavio da će bespravno podignute objekte uknjižiti katastar po službenoj dužnosti

Svi vlasnici bespravno podignutih objekata, kojih u Srbiji ima oko 1,2 miliona, bez obzira na to da li su podneli zahteve za legalizaciju ili ne – moći će da uknjiže svoje objekte i steknu status legalnih, jer će katastar nepokretnosti to učiniti umesto njih. Jedini trošak za građane biće taksa >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za upis nepokretnosti od oko 100 evra.

Ovo je najavio Velimir Ilić, ministar građevinarstva i urbanizma, na konferenciji za novinare posle sastanka sa predstavnicima gradova i opština.

Drugim rečima, vlasnici nelegalnih kuća više neće morati da plaćaju projektovanje, premer placa, naknadu za uređenje zemljišta, priključke za vodu, struju, kanalizaciju... Zaobići će opštine i sa skicom kuće ili stana, dokazima o vlasništvu nad zemljištem i da tu stanuje onaj ko želi da uknjiži objekat – odlaziće direktno u katastar.

– Besmisleno je sada tražiti građevinske dozvole i fiktivne projekte, kao i priključke za vodu i struju, kada ih vlasnici koriste godinama i redovno plaćaju račune – objasnio je ministar Ilić.

Takozvanom katastarskom legalizacijom, prema njegovoj tvrdnji, vlasnici nelegalnih objekata steći će isti pravni status kao i oni koji su ranije legalizovali po redovnoj proceduri.

– Za dvadesetak dana izmenićemo Zakon o planiranju i izgradnji i Zakon o katastru. Očekujemo da će kroz skupštinsku proceduru proći do kraja godine tako da će od sledeće godine moći da se primenjuju – istakao je Ilić i napomenuo da povlastice ne važe za poslovne objekte, koji će biti legalizovani po redovnoj proceduri.

Na ovaj korak su se odlučili, kako je rekao, zato što država konačno mora da uredi vlasničku evidenciju i utvrdi šta je čije.Zahtevi za legalizaciju podneti su za oko 700.000 nelegalnih objekata. Građevinske dozvole dobilo je samo sedam odsto. Dok je prema podacima Katastra nepokretnosti, na osnovu snimka iz vazduha evidentirano još oko 500.000 objekata čiji vlasnici nisu hteli da ih legalizuju.

– Postoji puno nerešenih imovinsko-pravnih problema zbog vlasništva nad zemljištem, jer naslednici uopšte ne žele da se bave sudskim sporovima. Zbog toga će svi oni koji žive u nekom objektu postati i vlasnici zemljišta ukoliko niko ne bude pokrenuo sudski spor prilikom uknjižbe. Žalbeni postupak će najverovatnije trajati 60 ili 90 dana. Očekujemo da dva do tri odsto predmeta završi na sudu – rekao je Ilić.

Ministar smatra da je predložena vrsta legalizacije trenutno najbolje i jedino moguće rešenje. Ovaj višedecenijski problem mora da se okonča i to od nas traži Evropska unija.

– Za državu ovo znači da će imati kompletiranu vlasničku evidenciju. Samim tim će dobiti bolji kreditni rejtnig. Građani će imati uknjiženu imovinu, koju će moći da založe kao hipoteku i da se na osnovu nje zadužuju kod banaka. Jer više od 70 odsto tih kuća nije omalterisano i jedini način da ih završe za većinu vlasnika je podizanje povoljnih kredita za energetsku efikasnost – objasnio je Ilić.

Sa druge strane, lokalne samouprave od ovih građana će naplaćivati porez na imovinu, jer upisom vlasništva direktno se evidentiraju kao poreski obveznici. Ministar Ilić procenjuje da će gradovi i opštine deset puta više zaraditi od poreza na imovinu nego što bi prihodovali od naknade za uređenje građevinskog zemljišta pri izdavanju građevinskih dozvola.

Beograd će se prema rečima Dragana Đilasa, gradonačelnika, odmah uključiti u proces uknjižbe, kako bi što pre bile evidentirane sve nepokretnosti. On je najavio da će naknada za uređenje građevinskog zemljišta biti izjednačena za stambene i poslovne objekte, što do sada nije bio slučaj.

M. Avakumović

objavljeno: 19.09.2012.
Pogledaj vesti o: Legalizacija objekata

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.