GV: Planiran je dodatni prihod od oko 400 miliona dinara (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 08.Okt.2014, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GV: Planiran je dodatni prihod od oko 400 miliona dinara (VIDEO)

Gradsko veće usvojilo je rebalans budžeta. Prema rečima gradonačelnika Niša prof. Dr Zorana Perišića ovaj rebalans je tehnički i bilo je neophodno da se usvoji kako bi se izmirile tekuće obaveze. Planiran je dodatni prihod od oko 400 miliona dinara na ime legalizacije, naknade za gradsko građevinsko zemljište i veće naplate poreza.
Rebalans budžeta bio je neophodan kako bi Grad izmirio obaveze koje su dospele >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << u ovoj godini, a koje je bilo nemoguće platiti zbog izdvajanja novca za stara dugovanja – poput obaveza prema prevoznicima, dugova za električnu energiju, grejanje i slično, kaže gradonačelnik Perišić. Zbog toga su rebalansom opredeljena dodatna sredstva za izmirivanje aktuelnih dugova. Dodatni novac, oko 400 miliona dinara, najvećim delom biće obezbeđen iz povećane naplate poreza, jer je, kako kaže uvedena stroža kontrola poreskih obveznika.
Krediti iz ranijih perioda i dalje najviše opterećuju budžet grada, kaže Perišić koji ističe da je tokom njegovog mandata za ovu namenu isplaćeno oko 13.5 miliona evra. Zato je rebalansom predviđeno da se od planiranih 800  miliona dinara kreditno zaduženje u ovoj godini smanji na 350 miliona, odnosno neće biti podignut kredit za rekonstrukiciju zapadne tribine stadiona “Čair”, jer je kako kaže Perišić u ovom trenutku to preskupo. Ukidanje pojedinih taksi i smanjenje transfera prema državi sa 12 na 10 odsto takođe je uticalo na smanjen priliv u budžet, zbog čega mnoge isplate kasne, dodaje Perišić.
Rebalansom budžeta predviđeno je da pet miliona dinara bude usmereno na zarade neugovorenih radnika u zdravstvenim ustanovama, prvenstveno u stomatološkoj službi Hitne pomoći koje republički fond ne prepoznaje, a koji se neophodni za funkcionisanje ovih zdravstvenih ustanova, kaže gradski većnik prof. Dr Žarko Ranković.
Grad je opredelio 20 miliona dinara za pomoć aerodromu koji je u veoma teškoj situaciji, dok se značajne uštede očekuju u narednom periodu i zbog novih ugovora sa preduzećima javnog gradskog prevoza zahvaljujući kojima su smanjene subvencije koje grad daje prevoznicima. Ipak, konačnu reč o rebalansu daće odbornici Skupštine grada na sednici koja je zakazana za 14. oktobar.

Nastavak na NTV.rs...






Povezane vesti

Prihodi niškog budžeta “tehnički” povećani

Izvor: JužneVesti.com, 08.Okt.2014

Iako je realna slika da se dnevno u budžet Niša slije svega desetak miliona, a da su dugovanja Grada 3 milijarde, Gradsko veće usvojilo je rebalans kojim su prihodi “na papiru” uvećani za 378 miliona dinara...Kako je rekao gradonačelnik Niša Zoran Perišić, danas do podneva je na računu bilo...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.