Do isteka roka predato 108.883 komada oružja

Izvor: B92, 01.Jul.2023, 13:26

Do isteka roka predato 108.883 komada oružja

Beograd -- Od početka akcije predaje nelegalnog oružja predato je 108.883 komada oružja i minsko-eksplozivnih sredstava.

To je izjavila danas major policije Bojana Otović Pjanović iz Službe za suzbijanje kriminala Uprave kriminalističke policije Bojana Otović Pjanović.

"Od tog broja je 82.398 komada oružja. Tu potpada legalno, nelegalno i oružje koje je ostalo u porodičnim domaćinstvima nakon smrti vlasnika i 26.485 komada minsko-eksplozivnih sredstava", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekla je Otović Pjanović za Tanjug.

Navela je da je predato i 4.243.139 komada municije.

"Mi smo kao MUP zadovoljni ovim postupkom legalizacije i na samom početku smo govorili da su brojke ukazivale da je ovaj period legalizacije uspešniji nego što su to bili svi prethodni postupci koji su sprovođeni na teritoriji Srbije", istakla je Otović Pjanović.

Na pitanje šta se radi sa predatim oružjem, ona je objasnila da MUP pre izdavanja naredbe ministra o predaji oružja propisuje tačnu i preciznu proceduru od preuzimanja, provere oružja, transporta i uništenja.

"Naravno da će svi nefunkcionalni i neupotrebljivi delovi kao što je i sada bilo biti uništeni. Određeni delovi, kao što smo govorili, će biti korišćeni u svrhu izrade oružja za pripadnike vojske i policije. To je procedura na kojoj će se raditi, formiraće se komisije, planski i onako kako treba, svaki komad oružja i deo koji je funkcionaln ćemo iskoristiti", objasnila je ona.

Prema rečima Otović Pjanović, predata su razna oružja poput mitraljeza koji u jednom minuti ispali 3.000 metaka, štapin sa 4,6 kilograma eksploziva, kao i napunjene zolje.

"Bilo je mnogo čega u porodičnim domaćinstvima i ono što je zabrinjavajuća činjenica je da građani, ja želim da verujem, nisu imali svest o rizicima koji svaki komad nosi sa sobom, pogotovu tih minsko-eksplozivnih sredstava, kao i da su mogli ugroziti članove svog domaćinstva", rekla je Otović Pjanović.

Ona je dodala da je među predatim oružjem bilo komada iz Prvog i Drugog svetskog rata.

"Tu je bilo škorpiona, ručnih raketnih bacača, mnogo toga su ljudi držali što je bilo nebezbedno i zato mogu zaista reći da smo zadovoljni ovim postupkom legalizacije jer smo doprineli u znatnoj meri očuvanju bezbednosti svih nas", navela je ona.

Na pitanje šta će se desiti sa onima koji poseduju nelegalno oružje nakon isteka roka predaje, Otović Pjanović je objasnila da Krivični zakonik predviđa odgovornost za svakog pojedinca koji ima oružje u ilegalnom posedu.

"Vlada Srbije je nakon dva nemila događaja zaključkom predložila Ministarstvu da u okviru nacrta zakona krivične verzije predvidi oštrije kazne za svakog pojedinca koji ima oružje u nelegalnom posedu", rekla je Otović Pjanović.

Ona je dodala da je, ukoliko govorimo o oružju koje je u nelegalnom posedu, a za koje nadležni organ izdaje oružni list, u radnoj verziji zakona predloženo da zaprećena zatvorska kazna bude od jedne do osam godina.

"A za sve one pojedice za koji nadležni organ ne izdaje dozvolu, to je automatsko oružje, minsko-eksplozivna sredstva, oružje koje je prikriveno u predmetima i oružje sa prigušivačima - tu je predviđena zatvorska kazna od dve do dvanaest godina, a za veću količinu tog oružja od pet do petnaest godina", objasnila je Otović Pjanović.

Otović Pjanović je rekla da će se raditi i provere ispunjenosti uslova onih koji imaju oružje u legalnom posedu.

"Da li propisno drže prvenstveno to oružje, da li postoji ispunjenost prostorno tehničkih uslova i naravno zdravstvena sposobnost koja će biti definisana i propisana tačno u ovom zakonu o oružiju i municiji koji se privodi kraju", objasnila je Otović Pjanović.

Rok za građane Srbije da predaju nelegalno oružje i municiju bez posledica istekao je 30. juna u ponoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Legalizacija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.