Izvor: Blic, 05.Dec.2009, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: Uspeh legalizacije zavisi od opština i gradova

Premijer Srbije Mirko Cvetković apelovao je juče na lokalne samouprave u Srbiji da preduzmu sve mere da bi proces legalizacije bespravno izgrađenih objekata bio uspešan, pošto je Vlada Srbije usvajanjem zakona i pravilnika o legalizaciji obezbedila sve preduslove, tako da uspeh tog posla zavisi isključivo od gradova i opština.

Na skupu u Narodnoj banci Srbije, posvećenom legalizaciji, Cvetković je istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da postoji dosta objekata infrastrukture bez prateće dokumentacije, a investitori su bili gradovi i opštine, Republika Srbija ili preduzeća čiji su oni osnivači.

- Svi ti objekti moraju biti legalizovani u kratkom roku, jer će sankcije predviđene za građane biti primenjivane i na gradove i opštine i Republiku Srbiju - rekao je Cvetković.

On je podsetio da u Srbiji ima oko milion bespravno sagrađenih objekata i da novi zakon omogućava građanima da legalizuju objekat i ako ne postoji planski dokument. Takođe, ne radi se glavni projekat, a cena legalizacije umanjena je za 60 odsto, za one koji su gradili da bi rešili stambeno pitanje.

Cvetković je istakao da je za državu proces legalizacije važan da bi se uspostavila vlasnička evidencija, a građani time, osim pravne sigurnosti, stiču i mogućnost lakšeg otuđenja tih objekata, i to po većoj tržišnoj ceni.

Prema njegovim rečima, primena novog Zakona o planiranju i izgradnji omogućiće veće investicije koje su pokretač privredne aktivnosti i omogućiće razvoj domaće građevinske industrije.
Pogledaj vesti o: Legalizacija objekata

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.