Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 19.Apr.2010, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnogorci nepoželjni na Kosmetu?!

PRIŠTINA - Kosovske vlasti smišljeno opstruiraju povratak raseljenih na to područje, a samo prošle godine ognjišta je napustilo oko 300 Crnogoraca i Srba.

Čelnici Saveza udruženja raseljenih u Crnoj Gori, Crnogorske demokratske stranke Kosova i Udruženja Crnogoraca Kosova tvrde da je u pitanju „otvoreni pokušaj legalizacije etničkog čišćenja" koje na Kosovu traje neprekidno od juna 1999. godine, od kada je >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << taj prostor pod međunarodnim protektoratom.

Predsednik Saveza Milenko Jovanović ocenio je da je glavni uzrok "katastrofalnog rezultata" povratka raseljenih "jednostrano i nelegalno proglašena kosovska nezavisnost", prenosi RTV Crne Gore.

On je rekao da se prošle godine na Kosovo vratilo svega 179 raseljenih, a da je taj prostor napustilo više od 300 Srba i Crnogoraca.

 - Osnovni razlog što Srbi i Crnogorci i dalje napuštaju Kosovo su loši bezbednosni i ekonomski uslovi u pokrajini. Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, koja je i dalje na snazi, a kojom je još prilikom njenog donošenja predviđen povratak svih prognanih lica na Kosovo, ni po jednom osnovu se ne sprovodi u odnosu na srpsku i crnogorsku zajednicu - tvrdi Jovanović.

On je dodao da albanske vlasti ignorišu Rezoluciju jer se njome garantuje integritet Srbije nad celom njenom teritorijom, dakle i nad Kosmetom.

Predsednik Crnogorske demokratske stranke Kosova Predrag Despotović kazao je da vlasti u Prištini za sada ne pokazuju ni minimum spremnosti da vrate crnogorsku nacionalnu zajednicu u Ustav i omoguće joj elementarna ljudska i građanska prava.

 On je apelovao na predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića da ostane dosledan u opredeljenju da ne potpisuje akt o razmeni ambasadora između Prištine i Podgorice dok se Crnogorcima "ne vrati puno dostojanstvo i mesto u Ustavu Kosova i ukupnom društveno-političkom životu na tom području".

Apelu da se ne razmenjuju ambasadori pridružio se i predsednik Udruženja Crnogoraca Kosova Slobodan Vujičić.

On je optužio predsednika Kosova Fatmira Sejdijua da se odlukom da isključi tu zajednicu iz Konsultativnog veća zajednica, koje je formirano pri njegovom kabinetu, stavio u službu asimilacije crnogorske zajednice.

- Iz ponašanja Sejdijua i uopšte kosovskih vlasti prema brojnim problemima Crnogoraca na Kosovu nedvosmisleno zaključujemo da su Crnogorci na ovom području trenutno najnepoželjnija nacionalna zajednica - rekao je Vujičić.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.