Beograd menja Statut

Izvor: RTS, 30.Maj.2013, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd menja Statut

Gradskim opštinama dodeljen veći stepen nadležnosti na osnovu odluke o promeni Statuta koju je donela Skupština grada. Promena Statuta predviđa da opština, na osnovu akta gradonačelnika, u ime i za račun Grada, može sprovoditi postupak javnog nadmetanja, davati u zakup građevinsko zemljište u javnoj svojini, i imati veća ovlašćenja u procesu legalizacije objekata.

Skupština grada Beograda je donela >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odluku o promeni Statuta Grada, kojom je gradskim opštinama dodeljen veći stepen nadležnosti. Za promenu Statuta grada glasalo je 75 odbornika.

Usvajanje Odluke o izmenama Statuta Beograda, danas je u gradskoj skupštini "poteglo" pitanje prekomponovanja vlasti u prestonici, i dok SPS i DS smatraju da te dve stvari nisu uslovljene, SNS kaže da će sve biti jasno posle lokalnih izbora u Zemunu, 2. juna.

Predsednik Skupštine grada i funkcioner SPS-a Aleksandar Antić, rekao je novinarima da ne želi da politizira današnje usvajanje Odluke o izmenama Statuta.

"Za izmene su glasale sve najveće političke grupacije u Beogradu - SPS, DS, SNS - tako da statut nije mesto podela u glavnom gradu, već je to nešto što radimo zajedno u interesu Beograđana", rekao je Antić.

Promena Statuta predviđa da opština, na osnovu akta gradonačelnika, u ime i za račun Grada, može sprovoditi postupak javnog nadmetanja, davati u zakup građevinsko zemljište u javnoj svojini, i imati veća ovlašćenja u procesu legalizacije objekata.

Predsednik Skupštine Beograda Aleksandar Antić rekao je da je Komisija za promenu Statuta Grada ocenila da su Beogradu potrebni veća decentralizacija i podela posla između opština i Grada, kao i veća ovlašćenja opština.

"Očigledno je da sistem ne funkcioniše idealno, i da građani svoja pitanja i probleme ne mogu da resavaju na najbolji način", rekao je Antić i naglasio da je potrebno izmeniti i zakon.  On je istakao da je postojala želja Komisije da se više nadležnosti prenese na opštine, ali da je današnja odluka maksimum.

Po njegovim rečima, izmenama Statuta je gradskoj skupštini povereno da donese odluku kojom će definisati merila i kriterijume za raspodelu sredstava gradskim opštinama.

"Ta sredstva se nisu do sada raspoređivala na osnovu transparetnih pravila - uvek ima nekog laganog navijanja. Hoćemo jasne parametre i da se zna koliko koja opština ima sredstava, da to zavisi od broja stanovnika, poslova, stepena razvijenosti", rekao je Antić.

Objasnio je da će, promenom Statuta, gradske opštine moći da vode poslove povezane s postavljanjem privremenih objekata, tezgi, balon-hala, i da opštine mogu da u ime i za račun Grada sprovode postupak javnog nadmetanja.

Šef odborničke grupe SNS-a Aleksandar Jovičić je rekao da SNS podržava izmenu Statuta, ali da je neophodno i da Skupština Srbije donese niz zakona.

"Novac nije raspoređen na najbolji način, sve je centralizovano, i jedan čovek ima kontrolu nad svim finansijama", rekao je Jovičić.

Upitan da li su Statutom umanjena ovlašćenja gradonačelnika, Antić je rekao da ne.

"Ovlašćenja gradonačelnika su i dalje velika. On je dobio značajna ovlašćenja o raspolaganju imovinom. Gradonačelnik je jedini izvršni organ po Zakonu o imovini koji može da vrši raspolaganje imovinom u svim ostalim segmentima", rekao je Antić.

Šefovi odborničkih grupa Demokratske strane Srbije i SNS, Andreja Mladenović i Aleksandar Jovičić, istakli su da treda doneti set zakona da bi se ostvarila veća decentralizacija.

Mladenović je rekao da su izmene Statuta iznuđeno rešenje koje se čeka dugo. Jovičić je rekao da je SNS podržala izmene statuta, ali da to nije kraj. Odbornik Demokratske stranke Danilo Bašić je naveo da je za DS značajno što se Beograd dalje decentralizuje.
Pogledaj vesti o: Legalizacija objekata

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.