Beležnici tri sata savetovali građane preko Vibera

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Okt.2021, 17:23

Beležnici tri sata savetovali građane preko Vibera

Javni beležnici odgovarali su danas na pitanja građana putem Viber aplikacije i u tri sata neprekidno uspeli su da odgovore na oko 150 poziva. Veliki broj pitanja građana odnosio se na postupak legalizacije, a što se tiče ostavinskih postupaka, građani su se interesovali na koji način se daju nasledničke izjave, kako da sastave testament, kao i na koji način se pokreće ostavinski postupak.

Po pitanju prometa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nekretnina interesovalo ih je da li mogu da prodaju neuknjiženu nekretninu, kao i šta dobijaju kupci, a šta prodavci kada overe ugovor kod javnog beležnika, saopštila je Javnobeležnička komora Srbije (JKS).

Tim povodom predsednik JKS Srbislav Cvejić rekao je da je komora prezadovoljna odzivom građana, kao i odnosom koji su imali u razgovoru sa beležnicima.

"Neke nedoumice smo sigurno otklonili“, rekao je Cvejić i dodao da je današnja akcija pokazala potrebu da na ovaj način češće komuniciraju sa građanima. „Sigurno nismo uspeli da se javimo svima koji su nas zvali, ali ćemo svakako ovakve akcije organizovati i ubuduće“, rekao je predsednik JKS.

On smatra da je neophodno da građani znaju svoja prava i da znaju šta dobijaju time što je njihov ugovor o prometu nepokretnosti overio javni beležnik. "Za razliku od overa koje je u prethodnom periodu vršio sud, sada javni beležnik proverava sve pravne pretpostavke o nepokretnosti i svojim potpisom garantuje sigurnost tog pravnog posla“, istakao je Cvejić.

Građane je zanimala i poreska politika, kako kod ostavine, tako i kod kupoprodaje nepokretnosti, a javni beležnici su ih poučili da odgovore na ta pitanja potraže u poreskim organima i pojasnili im da javni beležnici imaju obavezu da nadležnim poreskim organima šalju poreska izjašnjenja odmah nakon što overe neki ugovor o prometu.

Javnobeležnička komora Srbije potrudiće se da u narednim danima odgovori na pitanja koja su stigla tokom tročasovnog onlajn savetovanja u formi poruka, kao i da odgovori na pozive na koje nije stigla tokom tri sata ove akcije, najavljeni je iz JKS.

Onlajn savetovanje za građane organizovano je povodom Evropskog dana pravde, na poziv Ministarstva pravde. Istovremeno, javni beležnici Srbije su se na ovaj način su se pridružili akciji „otvorenih vrata“ koju na ovaj dan sprovode svi notarijati Evropske unije.
Pogledaj vesti o: Legalizacija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Javnobeležnička komora: Veliki broj gradjana zatražio savet tokom akcije Otvorena vrata

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Okt.2021

Javnobeležnička komora Srbije saopštila je da je veliki broj gradjana danas zatražio savet od javnih beležnika putem otvorenih linija, tokom tročasovnog onlajn savetovanja.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.