Izvor: Luftika.rs, 06.Apr.2023, 08:12

Alenka otišla na eutanaziju u Švajcarsku: „Popila je gorko piće i uzela čokoladicu“ (VIDEO)

Učiteljica iz Slovenije Alenka Čurin Janžekovič preminula je 13. marta u Švajcarskoj uz pomoć eutanazije za čiju se legalizaciju u Sloveniji zalagala godinama.
– Popila je gorko piće, a zatim uzela još jednu čokoladicu – opisao je Alenkine poslednje trenutke suprug Marijan u razgovoru za Slovenske novice.
Svojoj supruzi je obećao da će zauvek nastaviti da se bori za legalizaciju eutanazije.
Bolovala je od neizlečive bolesti Alenka je rođena 6. jula >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << 1957. u Mariboru. Bolovala je od Morquiova sindroma, nasledne metaboličke bolesti. Zbog manjka enzima njene kosti i hrskavice pomalo su se raspadale.
U životu je prošla više od deset operacija, telo joj je gotovo bilo potpuno ukočeno te se kretala uz pomoć štaka. Od te neizečive bolesti oboleva jedna osoba na sto hiljada.
Alenka je pre četiri godine dala veliki intervju za Index.hr
– To je protiv moje prirode. Ni sestra ni ja sebi nikada ne bismo dozvolile da ležimo u krevetu i čekamo odlazak. Skupo je, ali kada se čovek odluči na to, zna da mora pripremiti novac. Švajcarska jedina omogućava strancima eutanaziju i želi da zaradi na tome – rekla je tada, između ostalog, Alenka.
Eutanazija košta gotovo 11 hiljada franaka Ceo postupak eutanazije u Švajcarskoj stoji 10.790 franaka, a uslovi su neizlečiva bolest u terminalnoj fazi ili bolest koja se pogoršava i vodi u smrt.
Mogu se prijaviti i oni koji trpe neizdržive bolove koji se ne mogu olakšati i oni s trajnim invaliditetom.
Osim u Švajcarskoj, eutanazija je u Evropi legalna i u Belgiji, Španiji i Holandiji.
Preminuo čuveni komičar (44), odlučio se za eutanaziju
Izvor: Blic

Pogledaj vesti o: Legalizacija

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.