Albanci traže legalizaciju spomenika u Preševu

Izvor: Press, 16.Jan.2013, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanci traže legalizaciju spomenika u Preševu

I sednica Skupštine opštine Preševo je završena a odbornici su usvojili predlog odluke o postavljanju spomen-ploče na centralnom trgu u tom gradu.
"Činimo to u duhu zakona Republike Srbije i naloga koji nam je stigao iz Ministarstva pravde jer je Preševo jedna od mnogobrojnih opština koja ovu materiju nije pravno uredila", rekao je Ragmi novinarima nakon sastanka šest albanskih lidera sa juga Srbije o sudbini spomenika u opštini Preševo.       
"Danas ćemo na vanrednoj sednici SO doneti odluke koje se od nas traže, čime ćemo u jednom ubrzanom postupku u narednih nekoliko dana završiti sve ono što se traži u skladu sa zakonom i propisima Republike Srbije i na taj način stavićemo tačku na ovu situaciju", rekao je Ragmi.        
Na pitanje novinara šta očekuje i kakav će bi mogao biti ishod celoh slučaja sa spomenikom, Ragmi je zatražio od svih državnih organa i najviših predstavnika vlasti da pokažu više razumevanja za novonastalu situaciju i spremnost da se pitanje spomenika reši na najlakši način.       
Lider Pokreta za demokratski progres Jonuz Musliu izjavio je danas, nakon zajedničkog sastanka sa liderima albanskih partija sa juga Srbije u Preševu, da Albanci neće dozvoliti pomeranje ili rušenje spomenika poginulim borcima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe u centru Preševa.
"Na sastanku u Preševu razmotrili smo i nalog inspekcije Ministarstva pravde koji je stigao u opštinu Preševo da spomenik OVPBM bude uklonjen, na šta imamo pravo žalbe. Opštine u Srbiji imaju zakonsko pravo da legalizuju spomenike na svojoj teritoriji i to će danas učiniti odbornici SO Preševo", kazao je Musliu.
Na pitanje da li su tačne glasine da albanski snajperisti čuvaju spomenk poginulim pripadnicima OVPBM u Preševu i da će reagovati ukoliko bude pokušaja da se spomenik sruši, Musliu je kazao da je to"laž". "Nikakvi snajperisti ne čuvaju spomenik u Preševu, to je laž i neistina. Sa naše strane nema provociranja sukoba, to sve zavisi od vlasti u Beogradu", rekao je on.
Musliu je naveo da je kosovski premijer Hašim Tači, sa kojim su se albanski lideri iz Preševa i Bujanovca sastali sinoć u Prištini,izrazio zabrinutost zbog situacije u preševskoj dolini, ali da nije imao nikakve instrukcije u vezi sa spomenikom.
Mediji su preneli da bi predstavnici sa juga Srbije mogli na sednici da predlože da se spomenik OVPBM pomeri 50 metara dalje, u dvorište obližnje džamije. Odbornici Skupštine opštine Preševo će ukoliko uklone spomenik, zatražiti od Srbije uklanjanje spomenika Žandarmeriji u selu Lučane kod Bujanovca, preneli su mediji.
U zgradi opštine danas je održan sastanak albanskih lidera šest političkih partija - predsednika Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi, predsednik opštine Preševo i Demokratske partije Albanaca Ragmi Mustafa, Pokreta za demokratski progres Jonuz Musliju, Demokratske unije doline Skender Destani, Demokratske unije Albanaca Rahmi Zuljfiju i Demokratske partije Nagip Arifi.     
Sastanku je prisustvovao i načelnik opštinske uprave Muhamed Abdulahu.Na sastanku je još jednom zatražena podrška međunarodne zajednice - ambasada i međunarodnih organizacija i razumevanja za stavove Albanaca i njihov nacionalni identitet.      Vanredna sednica Skupštine opštine Preševo počela je oko 13.30 sati
U ponoć je istekao rok koji je Ministarstvo pravde Srbije dalo lokalnim vlastima u Preševu da uklone spomenik pripadnicima OVPBM.Na rešenje Ministarstva pravde lokalna samouprava ima pravo na žalbe u roku od osam dana.
Pogledaj vesti o: Legalizacija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Albanci odlučili: Ne pomeramo spomenik hoćemo da ga legalizujemo

Izvor: BKTV News, 16.Jan.2013

U zgradi opštine Preševa održan je sastanak albanskih lidera šest političkih partija na kom je odlučeno da se spomenik OVPBM neće pomerati, kaže Ragmi Mustafa.. . “Činimo to u duhu zakona Republike Srbije i naloga koji nam je stigao iz Ministarstva pravde jer je Preševo jedna od mnogobrojnih...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.