ZAKON REGULIŠE BESPLATNU LEGALIZACIJU!

Izvor: Kurir, 18.Feb.2011, 08:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZAKON REGULIŠE BESPLATNU LEGALIZACIJU!

BEOGRAD - Najzad, legalizacija za džabe! Nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji na dnevnom redu Skupštine trebalo bi da se nađe do kraja februara. Kako je Kurir prvi najavio krajem prošle godine, država je uspela da pronađe model za legalizaciju i rešavanje najvećeg problema vlasnika 700.000 bespravno

BEOGRAD - Najzad, legalizacija za džabe!

Nacrt Zakona o izmenama >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji na dnevnom redu Skupštine trebalo bi da se nađe do kraja februara.

Kako je Kurir prvi najavio krajem prošle godine, država je uspela da pronađe model za legalizaciju i rešavanje najvećeg problema vlasnika 700.000 bespravno sagrađenih objekata.

Aleksandra Damnjanović-Petrović, pomoćnica ministra životne sredine i prostornog planiranja, za Kurir kaže da je ceo zakon nastao kao olakšica za građane i navodi najvažnije izmene:

- Nacrtom je propisano umanjenje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u postupcima legalizacije za porodične stambene objekte i stanove u iznosu od 99 odsto za svakih 25 metara kvadratnih po članu porodičnog domaćinstva do 100 metara kvadratnih, kao i umanjenje u iznosu od 60 odsto za sledećih 100 kvadrata u istom objektu. Administracija je maksimalno uprošćena, a predvideli smo da se ubuduće čitav proces završava pred jednim šalterom. Ako građani to žele, nadležni iz lokalnih samouprava pomoći će i tako što će kompletirati neophodnu dokumentaciju. Međutim, svaki preduzetnik, licencirani arhitekta, takođe može da im napravi geodetski snimak i tehničku dokumentaciju - kaže Damnjanovićeva.

Ministar Dulić: Uvodimo red i ispravljamo greške

Ministar Oliver Dulić za Kurir kaže da će usvajanje zakona biti nastavak našeg nastojanja da se u oblasti urbanizma i građevine uvede red i isprave greške iz prošlosti:

- U izmenama i dopunama zakona uvažene su sve preporuke lokalnih samouprava, stručne javnosti i investitora. Za građane je najvažniji deo koji se tiče legalizacije, a lično sam vrlo zadovoljan što smo socijalno najugroženijim slojevima omogućili gotovo besplatnu legalizaciju. Posebno bih pozvao sve one koji su oklevali da uđu u proces konverzije da to što pre učine, budući da država neće odustati od naplate naknade za konverzije.

Katastar jeftiniji 70 odsto

Građani će ubuduće u katastru plaćati troškove umanjene za 70 odsto, a izrada jedinstvenog katastra znatno će skratiti vreme čekanja za izdavanje vlasničkih listova.

- Formiranje jedinstvenog katastra za celu zemlju vezano je za rokove kredita Svetske banke. To je veoma krupan i važan posao za državu, jer da bismo bili iole ozbiljna zemlja, moramo da imamo vlasničku evidenciju. Nažalost, govorim i o državi, opštinama i pokrajini kao bespravnim graditeljima - kaže Aleksandra Petrović.

Šta je novo?

*  Popust do 99 odsto za socijalno ugrožene

*  Popust od 60 odsto za vlasnike porodičnih kuća površine do 200 kvadrata

*  Skraćene procedure u postupku donošenja planskih dokumenata

*  Priključenje na infrastrukturnu mrežu za bespravne objekte za koje je podnet zahtev za legalizaciju

*  Ako je prenamena poljoprivrednog zemljišta u građevinsko obavljena do 29. jula 1986. godine, ne plaća se naknada

*  Vlasnici koji ostvaruju pravo na konverziju bez naknade ne moraju da dostavljaju izvod iz lista nepokretnosti

*  Pravo na konverziju bez naknade imaju i nosioci prava korišćenja na neizgrađenom građevinskom zemljištu

*  Investitor će pre prijave radova morati da izradi glavni projekat, ali uz prijavu prilaže samo izveštaj o izvršenoj tehničkoj kontroli (a ne tri primerka projekta)

*  Investitor može započeti građenje i na osnovu konačne građevinske dozvole i prijave radova, ali na sopstveni rizik i odgovornost

*  Građevinska dozvola prestaje da važi ako se u roku od pet godina od dana pravnosnažnosti ne izda upotrebna dozvola. Na zahtev investitora građevinska dozvola može biti obnovljena na dodatni rok od dve godine
Pogledaj vesti o: Legalizacija objekata

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Država zida stanove, kvadrat i 550€

Izvor: B92, 19.Feb.2011, 01:55

Beograd -- Izgradnja 1.633 stana za građane sa srednjim i nižim primanjima počeće ove godine u 12 gradova. Prema prvim procenama, cena kvadrata biće između 550 i 700 evra...Stanovi će biti građeni u Kragujevcu, Nišu, Pančevu, Zrenjaninu, Smederevu, Čačku, Užicu, Kraljevu, Pirotu, Kikindi,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.