Preskupa i besplatna legalizacija

Izvor: B92, 03.Sep.2011, 03:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preskupa i besplatna legalizacija

Novi Sad -- Legalizacija kuća i stanova izgrađenih bez građevinske dozvole ide veoma sporo, ali se ipak kreće, opšti je zaključak u nekoliko vojvođanskih opština.

Od ukupno 700.000 objekata koji su u Srbiji prijavljeni za legalizaciju, ministar prostornog planiranja, životne sredine i rudarstva Oliver Dulić kaže da je do danas legalizovano samo dvadesetak procenata, ali da se situacija svakodnevno popravlja.

Lokalna samouprava mora da iznese taj ogroman posao, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji će trajati, kako kažu, najmanje dve-tri godine.

Uprkos tome što je izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji omogućena brža, jednostavnija i jeftinija legalizacija bespravno izgrađenih objekata, tako da četvoročlana porodica može koristiti popust od 99 odsto za legalizaciju 100 kvadrata stambenog prostora, a za narednih 100 kvadrata umanjenje od 60 odsto, koliko iznosi i naknada za vlasnike objekata koji nisu ispunili socijalne uslove, rezultati su skromni.

Stručnjaci kažu da su razlozi za škrte rezultate delimično i tome što su građani u totalnoj besparici pa nemaju da plate komunalne takse, uprkos pomenutim olakšicama i mogućnosti plaćanja čak kroz više godina.

Pomoćnik sekretara za stambeno-komunalne poslove zadužen za legalizaciju Miroslav Marinković kaže da je u Pančevu mnogo rešenja za legalizaciju na čekanju jer građani nemaju da plate komunalno opremanje i da realizuju doneta rešenja. Koliko god da je legalizacija jeftina, skupo je prikupljanje brojnih dokumenata, od geodetskog snimanja, do projektovanja...

Tako samo za geodetski snimak treba oko 10.000 dinara, oko 200 dinara po kvadratu za projekat, zbog čega je resorno Ministarstvo i sugerisalo opštinama da urade te poslove u ime građana i da ih po mogućnosti kreditiraju, ali, kao ni u drugim mestima, ni Pančevo nije prihvatilo tu sugestiju, kako zbog tankog budžeta, tako i zbog nedovoljno radnika za te poslove.
Pogledaj vesti o: Legalizacija objekata

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.