Dulić: Brza i jeftina legalizacija

Izvor: B92, 02.Mar.2011, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dulić: Brza i jeftina legalizacija

Beograd -- Legalizacija ne može da ne uspe, izjavio ministar prostornog planiranja Oliver Dulić u Skupštini, gde se raspravlja o izmenama Zakona o planiranju i izgradnji.

Prema Dulićevim rečima, izmenama će proces legalizacije bespravnih objekata biti jednostavniji, a procedura za izdavanje građevinskih dozvola biće ubrzana.

Obraćajući se poslanicima Skupštine Srbije, ministar Dulić je ocenio da legalizacija sada ne može da ne uspe.

Svečanost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mora da bude svečanost bez obzira na vremenske uslove. Početak redovnog prolećnog zasedanja poslanici su, sada već tradicionalno obeležili crvenim tepihom, Gardom i himnom.

Zasedanje je otvoreno raspravom o Zakonu o planiranju i izgradnji, kojim će, obećava ministar, proces legalizacije biti jednostavniji i jeftiniji.

"Legalizacija objekata mesečno će koštati nekoliko desetina, odnosno stotina dinara", rekao je Dulić.

Postupak legalizacije biće pojednostavljen. Prema rečima ministra, na vrata svih nelegalnih objekata će zakucati neko iz opštine koja će u ime građana prikupiti sve neophodne papire za legalizaciju.

On je naveo da neće moći svi objekti da budu legalizovani, ali da će od 790.000 prijavljenih objekata najveći broj moći da bude legalizovan.

Dulić je objasnio i da neće biti neophodna dozvola za renoviranje stana.

"Jedna od najnekorektnijih stvari, koje je administarcija u predhodnom periodu uradila građanima, jeste insistiranje da se za promenu tapeta, parketa, VC šolje, traži lokacijska građevinska dozvola. To nikada nije pisalo ni u jednom zakonu", kazao je Dulić.

Prema njegovim rečima, to će biti pojašnjeno zakonskim izmenama i neće biti neophodno tražiti bilo kakvu dozvolu za održavanje stana.

Opozicija nezadovoljna izmenama

Opozicija kritikuje predložene izmene, navodeći da je Zakon neprimenjiv jer je "spojio" komplikovane i obimne oblasti koje ne mogu biti sadržina samo jednog zakona.

Poslanici LDP-a naveli su da je pre donošenja Zakona o planiranju i izgradnji trebalo doneti zakone o javnoj svojini i vraćanju imovine opštinama i gradovima, da bi sistemski zakon mogao dati dobre rezultate.

Oni su upitali da li će predložene izmene pojednostaviti administrativnu proceduru, da li će postupak biti transparentiji, a pravna sigurnost veća.

Poslanici Demokratske stranke Srbije ocenili su da će izmenjeni zakon doneti haos u oblast građevine jer su rešenja u zakonu dvosmislena i nedorečena.

Oni su ocenili da će Ustavni sud oboriti neka rešenja iz zakona, da će procedure biti duge i da neće pomoći građanima.

Ocenili su i da su ovlašćenja lokalnih samouprava za raspolaganje građevinskim zemljištem promenjena na nejasan način.

Jorgovanka Tabaković i Tomislav Nikolić (Beta)

Srpska napredna stranka ocenila je da država nema ispravan odnos prema građanima koji nisu na vreme podneli zahtev za legalizaciju.

"To se vidi po tome što je u zakonu navedeno da se licima koja nisu mogla da podnesu zahtev za legalizaciju, nakanade za građevisnko zemljište naplaćuju u trostrukom iznosu", kazala je poslanica SNS Jorgovanka Tabaković.

Poslanici Srpske radikalne stranke upitali su da li će građani koji su od 2003. godine platili legalizaciju biti obeštećeni.

Oni su zatražili da svi oni koji su od 2003. godine platili legalizaciju u sledećih pet godina oslobode 50 odsto plaćanja poreza na imovinu.

Naveli su da podržavaju smanjenje naplate legalizacije ali i naveli da svi građani moraju biti jednaki pred zakonom i Ustavom.

Predsednik poslaničke grupe Nove Srbije Velimir Ilić rekao je da režim ne može da "zamajava građane zakonima dok giganti u oblasti građevine propadaju".

"Srbija treba da gradi, da izađe na strana tržišta, da se zaposli. Mi očekujemo od vas kao ministra da to uradite i to je prioritet, da se građevinarstvo pokrene", kazao je Ilić.

U Srbiji prema podacima Ministarstva za prostorno planiranje u Srbiji ima oko 790.000 nelagalno podginuth objeketa, a do sada je lagalizovano svega nekoliko promila.

O ovoj temi možete čitati i na našoj stranici Biz

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.