Požar u džamiji u Gdanjsku, imam veruje da je podmetnut

Izvor: Blic, 16.Okt.2013, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Požar u džamiji u Gdanjsku, imam veruje da je podmetnut

Varšava - U džamiji u Gdanjsku noćas je izbio požar a imam Islamske zajednice u tom gradu na severu Poljske Hani Hrajš uveren je da je požar podmetnut povodom jučerašnjeg spora sa zaštitnicima životinja oko ritualnog klanja na Kurban bajram.

- Požar je izbio kada je zapaljeno đubre pored sporednog ulaza u džamiju - kazao je danas televiziji Tvp.info Kšištof Drabjuk iz Centra koordinacije spasilačkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << akcija u Gdanjsku.

- Požar je oštetio vrata sporednog ulaza. Danas će na mesto doći veštak. Tek tada ćemo moći da kažemo da li je požar podmetnut - kazala je Lucina Rekovska iz lokalne policije.

Dok je policija tek na početku istrage, imam Hani Hrajš ubeđen je da je požar koji je napravio štetu od preko 12.000 evra namerno podmetnut.

- Pred vratima su ležale baštenske klupe koje su prenete do vrata s drugog kraja parcele - rekao je imam i povezao požar u džamiji sa jučerašnjim pokušajem zaštitnika životinja da spreče ritualno klanje za Kurban bajram pred starom tatarskom džamijom u mestu Bohonjiki na istoku Poljske.

Aktivisti udruženja za zaštitu životinja pokušali su da spreče ritualno klanje ali nisu pušteni na privatni posed. Policija nije morala da interveniše pošto se sve svelo na verbalno prepucavanje.

Zabrana ritualnog klanja koja je u Poljskoj stupila na snagu ove godine izazvala je kontroverze i žestoke sporove a protiv takvog zakona pobunila se i Jevrejska zajednica, pošto i Jevrejima kao i muslimanima poljski zakoni daju pravo da poštuju verske tradicije u koje spada i košer hrana.

- Poljski zakon o zaštiti životinja je u suprotnosti sa zakonom o odnosu države prema manjiskim verskim zajednicima. Apelujem na sve da poštujete muslimansku tradiciju i ponašate se civilizovano - kazao je juče muftija Muslimanskog verskog saveza Tomaš Miškijevič.

Jevrejska zajednica u Poljskoj zatražila je u septembru da Ustavni sud reši spor a ministar administracije Mihal Bonji pozvao je juče ponovo i poljske muslimane da i oni zatraže od Ustavnog suda da reši nejasnoće da li se generalna zabrana ritualnog klanja neošamućenih životinja odnosi i na ritualna klanja za potrebe vernika u Poljskoj ili pogađa samo klanice.

Muslimanski verski savez u Poljskoj okuplja oko 5.000 vernika, potomaka Tatara koji su u prošlim vekovima naseljavali Poljsku a kraljevi su im garantovali pravo na veru.

Na istoku Poljske očuvane su i neke stare drvene džamije uvršćene u spomenike kulture.

Ukupno se broj muslimana u Poljskoj procenjuje na 25.000 do 30.000 zajedno sa diplomatama, studentima i preduzetnicima iz islamskih zemalja.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Požar zbog sukoba oko životinja?

Izvor: B92, 16.Okt.2013

Varšava -- U džamiji u Gdanjsku je izbio požar a imam Islamske zajednice u tom gradu na severu Poljske Hani Hrajš uveren je da je požar podmetnut...Povod bi mogao da bude jučerašnji spor sa zaštitnicima životinja oko ritualnog klanja na Kurban bajram..."Požar je izbio kada je zapaljeno đubre...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.