Kurban-bajram će u Moskvi obeležiti 150 hiljada muslimana

Izvor: Vostok.rs, 15.Okt.2013, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurban-bajram će u Moskvi obeležiti 150 hiljada muslimana

15.10.2013. -

Više od 150 hiljada muslimana okupiće se 15. oktobra u moskovskim džamijama da proslavi Kruban-bajram, prazik žrtvovanja i okončanja velikog hodočašća u Meku. U tome kako je prošla priprema za praznik, o životu muslimana u Rusiji govorio je za Glas Rusije zamenik predsednika Saveta muftija Rusije Rušan Abajasov.

Muftija je istakao da uzimajući u obzir veliku najezdu vernika u Moskvi su obaveljene velike pripreme. Prema dogovoru sa vladom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Moskve izdvajaju se dodatna mesta na kojima vernici mogu da obave prazničnu molitvu i čuju propoved. Isto se dešava u podmoskovskim gradovima, kako bi muslimani mogli da obave praznične molitve u blizini svojih domova. U Podmoskovlju su napravljene specijalne farme i klanice gde može da se izvrši obred prinošenja žrtve.

- Ove dane proglašavamo u našim Duhovnim upravama muslimana u raznim regionima Danima dobrotvornih akcija. Deo mesa žrtvovanih životinja, namrinice, poklone dajemo u dečije domove, internate. Odlazimo tamo da podelimo svoju radost sa onima koji su danas možda lišeni takvih mogućnosti ili su unesrećeni.

Prema rečima Rušana Abjasova, u Moskvi muslimanima za sada nedostaju džamije i Savet muftija Rusije pregovara tim povodom sa vladom Moskve. Istovremeno već se završava izgradnja saborne džamije u centru prestonice.

- Svi osnovni betonski radovi su završeni, postavljena je kupola, postavljeni su minareti. I nadam se da ćemo se do kraja 2015. godine, daj Bože, radovati otvaranju Moskovske saborne džamije. Ona će biti najveća ne samo u Rusiji, već i u Evropi, moći će da primi više od 10 hiljada vernika, a ukupna površina će iznositi 17 i po hiljada kvadratnih metara.

Po rečima muftije, danas u Rusiji odvija se preporod islama na osnovu stavova Ustava zemlje, usvojenog pre 20 godina. U tom periodu obnovljeno je ili igrađeno više od 7 hiljada džamija. Deluje pet islamskih univerziteta: u Moskvi, Kazanju, Ufi, Groznom i Mahačkali, kao i nekoliko desetina srednjoškolskih ustanova. Hiljade škola je napravljeno uz svaku džamiju, uz svaku muslimansku opštinu.

Rušan Abjasov je podvukao da Savet muftija Rusije koji on predstavlja gradi partnerske odnose sa vlastima na raznim nivoima. Na primer, duhovni lider muslimana Rusije muftija šeik Ravilj Gajnutdin član je Predsedničkog saveta za saradnju sa religioznim zajednicama. Široko je zastupljeno islamsko sveštenstvo u društvenim savetima u okviru ministarstava i resora. Takvo partnerstvo, naravno, koristi i državi i religioznim zajedniciama, pošto doprinosi razvoju građanskog društva u Rusiji.

Andrej Iljašenko,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    
Pogledaj vesti o: Kurban Bajram

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.