Kurban-bajram

Izvor: IstocnoSarajevo.net, 16.Nov.2010, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurban-bajram

Muslimani širom svijeta 16. novembra, slave Kurban-bajram ili Hadži-bajram, najznačajniji praznik u islamu koji simbolizuje prinošenje žrtve.
Kurban-bajram se proslavlja četiri dana i počinje dva meseca i deset dana poslije Ramazana. 

Za islamske vjernike, Kurban-bajram je i dan vjere u Boga, razumjevanja i ljubavi.  

Za vrijeme >> Pročitaj celu vest na sajtu IstocnoSarajevo.net << Kurban-bajrama muslimani kolju kurban (ovna) i dijele ga sirotinji, komšijama i rodbini prema utvrđenim pravilima: 1/3 sirotinji, 1/3 prijateljima i komšijama i 1/3 porodici.
Ako neko ima veliku porodicu može sve zadržati za sebe, ali može i podijeliti sve kurbansko meso. Zadržavanje svega za sebe nije u duhu pomaganja drugima, međutim ova mogućnost je ostavljena kao olakšica onima koji izdržavaju velike porodice i nemaju dovoljno sredstava za to, a ipak bi htjeli da ispoštuju ovu dužnost.
Svim pripadnicima islamske vjeroispovjesti čestitamo ovaj veliki praznik!
Pogledaj vesti o: Dan zaljubljenih

Nastavak na IstocnoSarajevo.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta IstocnoSarajevo.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta IstocnoSarajevo.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.