ZAEV DAO OBEĆANJE Severna Makedonija dobija prvog albanskog premijera

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Nov.2023, 21:05

ZAEV DAO OBEĆANJE Severna Makedonija dobija prvog albanskog premijera

Vicepremijer Grubi nije otkrio ime budućeg albanskog premijera, ali je isključio mogućnost da on sam preuzme to mesto.

Prvi potpredsednik Vlade Severne Makedonije Artan Grubi izjavio je danas u Kumanovu da će ta zemlja imati prvog albanskog premijera u januaru naredne godine, na osnovu dogovora SDSM-a i DUI, prenosi Reporteri.

Grubi nije otkrio ime budućeg albanskog premijera, ali je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << isključio mogućnost da on sam preuzme to mesto.

- Imali smo pet glavnih političkih sukoba. Jedan je bio albanski premijer. To se videlo još od prve zajedničke konferencije Alija Ahmetija i bivšeg premijera Zorana Zaeva, kada je Zaev rekao da smo se dogovorili da u poslednjih 100 dana vlade odem sa funkcije, i da me zamene predlogom koji će dati Ali Ahmeti i DUI, u skladu sa obećanjem o prvom albanskom premijeru. Za dva meseca, u januaru, imaćemo prvog albanskog premijera - rekao je Grubi.

U sporazumu između vladajuće SDSM - najveće makedonske stranke, i DUI, bilo je predviđeno da u poslednjih 100 dana vlade premijer bude Albanac - prvi put u istoriji.

Dokument, nazvan još i "Tiranska platforma", izazvao je niz kontroverzi zbog činjenice da su se lideri albanskih stranaka prethodno sastali u Tirani pod pokroviteljstvom premijera te zemlje Edija Rame.

U vezi sa tom temom oglasio se i premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski koji je rekao da je i dalje na snazi sporazum sa DUI iz 2020. godine, koji predviđa albanskog premijera u poslednjih 100 dana vlade.

Prema rečima Kovačevskog, stranke koje dele zajedničke ideje trebalo bi da se priključe evropskoj koaliciji.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.