Vapaj očajne porodice Staniškovski: Živimo kao u grobnici, na hlebu i vegeti (FOTO) (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 22.Jan.2017, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vapaj očajne porodice Staniškovski: Živimo kao u grobnici, na hlebu i vegeti (FOTO) (VIDEO)

U ledom okovanom, a snegom zatrpanom selu Dobrošane kod Kumanova, na severoistoku Makedonije, preživljava petočlana porodica Staniškovski. Na trpezi u njihovoj trošnoj kućici najčešće se nalazi samo hleb i vegeta.

Domaćica Vidanka zna da se ne treba jesti samo suva hrana, ali frižider im je pazan. Nemaju para čime da ga napune, a on i ne radi, jer im je struja odavno “isečena” zbog neplaćenih računa.

U kući nemaju ni kupatilo, ni vode.

Printskrin: >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << Youtube/ tv21

- Nemamo vode za pranje suđa, ni veša. Kupamo se u koritu u sobi, a u toalet idemo napolje, u dvorište - požalila se Vidanka Staniškovska ekipi skopske televizije 21, koja ih je posetila u ovom zabačenom selu.

Bez posla, skrušen i nemoćan, njen suprug Marjan Staniškovski u očaju kaže da je život u njihovom domu kao u grobnici.

- Nemamo šta da jedemo. Nema hleba, ni uz hleba. Nema ni drva za ogrev. Ja nisam zaposlen, skupljam staro gvožđe da bi preživeli, ali se sve teže nalazi. U ovim uslovima, bez vode, struje, hrane – živimo vema teško. Deca stalno plaču, hoće da jedu. Juče smo jeli hleb i so, a tako danima. Drva za ogrev i za potpalu starog šporeta treba da sakupim, ali nema gde da ih nađem i decu da ogrejem. U hladnoj sobi se ne sedi. Živimo kao u grobu. Deca nam nisu dobra sa zdravljem. Bolesna su - jedva je jecajući izustio Marjan.

Printskrin: Youtube/ tv21

Njihovu unuku, trogodišnju Evu, ekipa TV 21 je zatekla kako spava. Umesto flašice sa toplim mlekom, spavala je sa prstićem u ustima. Flašica je najčešće poluprazna, kaže njena majka Mirjana Staniškovska, i dodaje:

- Njena najveća želja je da ima šta da pojede, toplu sobu i toalet, a moja da ima normalno detinjstvo kao i druga deca.

Printskrin: Youtube/ tv21

Pošto u kući nemaju vode, glava porodice, Marjan Staniškovski svaki dan prepešači po nekoliko kilometara da bi iz bunara napunio kofe sa vodom.

- Nije lako živeti bez hrane i vode, ali šta da se radi - kaže on.

Staniškovski preživljavaju sa svega 2.000 denara socijalne pomoći, a da situacija bude još teža, kažu da ni jedan punoletni član familije nije radno sposoban.

Pogledajte video:



(D. J.)


Pogledaj vesti o: Kumanovo

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.