Situacija u Kumanovu direktno u interesu vlasti

Izvor: Danas, 13.Maj.2015, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Situacija u Kumanovu direktno u interesu vlasti

Skoplje, Beograd - Ne znam ima li opozicija kontakt i podršku premijera Srbije Aleksandra Vučića. Ono što znam jeste da premijer Makedonije Nikola Gruevski ima blisku saradnju sa gospodinom Vučićem, i isto tako znam da je Vučić, dok je bio u zvaničnoj poseti u Skoplju, rekao da ima mnogo da nauči od vlade Nikole Gruevskog. Baš me interesuje danas da li je Vučić nešto novo i šta naučio u proteklih par meseci od Gruevskog, kaže za Danas Vladimir Lazarević, predsednik nove organizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << za unapređenje demokratskih i političkih procesa u Makedoniji "Ima budućnosti" i bivši zamenik ministra zdravlja u kabinetu Nikole Gruevskog (2006-2008), odgovarajući na pitanje da li opozicija ima kontakt i podršku srpskog premijera. On navodi da je njegovo, i delovanje njegovih saradnika, usmereno ka glasačima koji daju podršku stranci VMRO DPMNE, koju vodi Gruevski.

- Direktno sam povezan sa tom strankom i osećam se moralno i etički odgovornim da ponudimo ruku građanima koji su proteklih meseci zbunjeni ovim što se događa. Sebe vidim kao opoziciju u vladajućoj garnituri. Druga i realna opozicija je SDSM stranka, koju predvodi Zoran Zaev, objašnjava naš sagovornik.

On tvrdi da je trenutna situacija u Makedoniji, posebno tragični incident u Kumanovu, direktno u interesu vlasti.

- Kumanovo dolazi posle dva incidenta. Jedan takozvani teroristički napad na zgradu Vlade koji je jednostavno nestao posle njegovog objavljivanja i drugi na graničnom prelazu Gošince. Više nego jasno je svima koji se imalo razumeju u bezbednosna pitanja da su ovi incidenti bili uvertira za Kumanovo. Naši eksperti u "Ima budućnosti" me uveravaju da je ova takozvana teroristička organizacija u stvari banda plaćenika koje je neko angažovao da isceniraju nerealan konflikt. Žalosno je da i u Srbiji postoje neki takozvani analitičari koji se uvek javljaju kao dežurni i nepozvani gosti da komentarišu ono u šta ni sami ne veruju, navodi Lazarević.

Na pitanje hoće li opozicija odložiti miting zakazan za 17. maj, on odgovara da je najavljeno moguće odlaganje, ali da to će zavisiti od razvoja situacije u toku ovih nekoliko dana.

- Glavni razlog mogućeg odlaganja jeste sprečavanje potencijalnog konflikta između grupe koja mirno protestuje i onoga što je postalo karakteristika autoritarnih režima na Balkanu, kontraprotesta. Međutim, jučerašnje izjave stranih diplomata posle susreta sa Gruevskim su uputile smirujući ton građanima da je ovo što se desilo u Kumanovu izoliran konflikt koji nema potencijal da se raširi, kaže Lazarević.

On ocenjuje da je EU dugo, čak i previše, tolerisala režim i sistem koji je kreirao Gruevski.

- Tu vidim odgovornost EU i Brisela. Ali nijedan normalan zapadni političar ne može da razmišlja na način na koji mi vidimo da treba razmišljati i delovati kao političar u Makedoniji. EU je u izveštajima nagoveštavala da su mediji blokirani, da su potrebne reforme u pravosuđu i drugim sektorima. Ali kad živite u državi u kojoj vlada medijski mrak, te se poruke izvitopere i provladini mediji ih još promovišu kao pozitivne. Tako se održavao status quo. Sada, kad je već došao nož do koske, i pale su i nevine žrtve, već poruke Evrope preko ambasadora i nisu diplomatske. Nemačka ambasadorka je javno zatražila ostavke u vladi. Naravno da osim političkih procesa teška ekonomska i socijalna situacija dodaju ulje na vatru. Strategija EU mora da se promeni i da bude proaktivnija, smatra Lazarević.

Odložena sednica dve vlade

Kosovski premijer Isa Mustafa, koji je doputovao u dvodnevnu posetu Sloveniji, izjavio je da će Kosovo pomoći u sprečavanju eskalacije nasilja iz susedne Makedonije na region. Zajednička sednica vlada Kosova i Makedonije, zakazana za ovaj mesec, biće odložena, piše kosovska štampa.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.