Opet gori Stara planina

Izvor: Politika, 07.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opet gori Stara planina

Minulog vikenda, pirotska Vatrogasna jedinice imala je 26 intervencija, a dva najveća požara izbila su kod Zavojskog jezera i kod sela Kumanovo

Pirot – Minulog vikenda, na području odgovornosti pirotske Vatrogasne jedinice bilo je čak 26 požara. Vatrogasne ekipe neprestano su bile na terenu, a dva najveća požara izbila su kod Zavojskog jezera na Staroj planini (vatreni front je bio dugačak šest kilometara) i kod sela >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Kumanovo, u neposrednoj blizini zasada četinarskih šuma. Prema prvim informacijama izgorelo je nekoliko stotina hektara pod travom, niskim rastinjem, a goreli su i vinogradi. Načelnik vatrogasne jedinice Miroljub Ignjatović apelovao na građane da ne pale vatru na otvorenom prostoru, pogotovo u danima kada je temperatura relativno visoka i kada vetar pogoduje širenju požara.

U subotu su na područje zahvaćeno vatrom izašle i ekipe Šumskog gazdinstva u Pirotu. Požar kod Zavojskog jezera, koji je izazvao ovčar koji svake godine pali pašnjake da bi trava bila kvalitetnija, izmakao je kontroli i opasno se približio zasadima četinara, na površini od 50 hektara. Inače, zaposleni u pomenutom gazdinstvu su još angažovani na sanaciji šteta iz avgusta 2007. kada je vatrena stihija na Staroj planini za nekoliko dana progutala oko 2.000 hektara državnih šuma i pašnjaka i još toliko u privatnom vlasništvu.

Prema rečima direktora Šumskog gazdinstva Pirot Novaka Mitrovića, do kraja godine četinarima će biti pošumljeno više od 250 hektara površina izgorelih u požaru, zahvaljujući činjenici da je resorno ministarstvo pomoglo osavremenjivanje pogona za proizvodnju sadnica četinara opremom vrednom 23 miliona dinara, pa je sada moguća godišnja produkcija od čak četiri miliona sadnica.

Mašine su nabavljene u Švedskoj, montažu su obavili stručnjaci iz te zemlje, tako da ćemo imati jedan od najvećih rasadnika na Balkanu – ističe Mitrović.

M. Penčić

[objavljeno: 08/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.