Makedonska policija napustila granicu, pojačane snage srpske vojske i policije

Izvor: Radio 021, 09.Maj.2015, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonska policija napustila granicu, pojačane snage srpske vojske i policije

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je u bazi Žandarmerije u Ristovcu da policija, posle sukoba u Makedoniji, preduzima sve kako bi se očuvala stabilnost i bezbednost građana, kao i da će svi koji razmišljaju o eventualnim terorističkim napadima na Srbiju biti brzo i efikasno zaustavljeni.

Protivteroristička jedinica MUP-a Srbije upućena je ka granici sa Makedonijom zbog povećanog rizika od terorizma. Na granici se već se nalaze pojačane snage >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << srpske vojske i policije.

RTS saznaje da je 450 pripadnika Žandarmerije raspoređeno u kopnenoj zoni bezbednosti, uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom. Makedonska granična policija povukla se sa granice između Srbije i Makedonije, nakon sukoba u Kumanovu.

Nema naznaka o proširenju sukoba na jug Srbije

Ministar Stefanović, koji je ranije danas razgovarao sa ministarkom unutrašnjih poslova Makedonije Gordanom Jankulovskom, rekao je da je čvrsto uveren da će se policijske snage te zemlje izboriti sa terorističkim pretnjama koje sada ugrožavaju njihove građane. "Moramo da budemo ozbiljni i odgovorni kako bi pokazali svima onima koji razmišljaju o eventualnim terorističkim napadima na teritoriju Srbije da će brzo i efikasno biti zaustavljeni", rekao je Stefanović.

On je istakao da se situacija u Makedoniji prati od početka i da je povećana borbena gotovost. Vlada Srbije će pratiti mogući izbeglički talas, kako bi pravovremeno reagovala radi smeštaja i prihvata tih ljudi. Premijer Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za sutra u 13 sati vanrednu sednicu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti povodom situacije u Makedoniji.

Bezbednosna situacija na području Preševa, Bujanovca i Medveđe je stabilna i nema nikakvih naznaka o mogućem proširenju sukoba iz Makedonije na jug Srbije, izjavio je predsednik Koordinacionog tela za te opštine Zoran Stanković. On je rekao da nema nikakvih razloga za strah i dodao da kriza u Makedoniji traje malo duže i da je bilo poznato sve u vezi sa tim problemima.

Kako javljaju mediji, u jutrošnjoj akciji makedonske policije protiv naoružane grupe u Kumanovu poginula su tri policajca, a više njih je povređeno. U Kumanovu je trenutno opsadno stanje. Blokiran je ceo grad. Nadležni mole građane da ne izlaze iz svojih kuća i stanova.
Pogledaj vesti o: Kumanovo

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.