Makedoniju niko neće spasavati

Izvor: B92, 12.Maj.2015, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Makedoniju niko neće spasavati"

U Kumanovu se popisuje šteta nastala posle okršaja policije i terorista, a politička napetost u Skoplju ne jenjava, javlja reporter B92 iz Makedonije.

Događaji kao oni u Kumanovu još više destabilizuju situaciju u zemlji, a mladi sve više odlaze iz Makedonije.

Aleksandar Ugrinoski je jedan od retkih mladih Makedonaca koji ima posao. Kaže da, iako je sam svoj gazda, jedva opstaje.

"Nje sjajno, mladi odlaze iz države, beže van i traže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svoju sreću. Nije dobro. Krenuo sam sam sa poslom i ako ne bude dobro, tražiću sreću negde drugde", kaže Aleksandar.

Stranka VMRO-DPMNE na vlasti je skoro čitavu deceniju u ovoj zemlji. Opozicija je poslednjih meseci iznosila dokaze o prisluškivanjima, intervencijama u sudstvu, te falsifikovanim glasovima na izborima. Najnovija optužba opozicije odnosi se na nerede u Kumanovu koje je, kako tvrde, organizovala sama vlast.

"Jasno je da ne uspevaju da obezbede ni minimum demokratskih, ni bezbednosih standarda. Sa različitih adresa dolaze pozivi na ostavku. Nije problem u jednom ministru, već je sve napravljeno kako bi se održala vlast, a to tako više ne može", kaže Radmila Sekerinska iz SDSM.

Opozicija zato predlaže da se sačini vlada od eksperata. Niko iz kabineta koji vodi premijer Gruevski nije bio raspoložen za razgovor sa B92.

Novinar i analitičar Saša Ordanovski kaže da vlada pokušava da podeli stanovništvo kako bi se lakše održala na vlasti. On osuđuje nedovoljno jake reekcije na situaciju u Kumanovu.

U međuvremenu je zemlja u sve dubljoj krizi.

"Između 120 i 150 miliona evra mesečno se zadužujemo, u takvom scenariju mi ćemo doživeti grčki scenario, samo je pitanje kada ćemo stići do kraja te pruge. Ipak, mi nismo Grčka, niti će nas iko spasavati", kaže on.

I dok oko 300.000 Makedonaca traži posao, posla imaju građevinari.

Naime, procenjuje se da je na pravljenje brojnih spomenika poslednjih godina država potrošila više stotina miliona evra. U novoj/staroj skopskoj arhitekturi sagovornik sa pocetka priče neće uživati ukoliko bude morao da potraži sreću na drugom mestu, ako mu posao propadne zbog sve manje kupovne moći.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.