HAOS U KUMANOVU Sukob policije i naoružane grupe, ubijena tri policajca

Izvor: Blic, 09.Maj.2015, 11:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HAOS U KUMANOVU Sukob policije i naoružane grupe, ubijena tri policajca

U akciji makedonske policije protiv naoružane grupe od preko 50 osoba u Kumanovu ranjeno je 12 policajaca, od kojih su teže povređeni prebačeni u bolnicu u Skoplju. Televizija N1 prenosi da su tri policajca preminula u bolnici. Ova akcija polako ulazi u osmi sat, državni funkcioneri pozivaju građane na smirenost.

Deo povređenih je zbrinut u kumanovskoj bolnici, dok su teže ranjeni hitno prebačeni u Skoplje, javlja portal "Vesti".

Trojica policajaca preminuli >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su u bolnici u Kumanovu, gde je jutros došlo do

Građanima Kumanova je, prethodno, zabranjeno da napuštaju domove, ali mnogi od njih su preplašeni i počeli su da napuštaju grad.

oružanog sukoba, saznaje televizija N1 od izvora u toj zdravstvenoj ustanovi.

Dežurni lekar u kumanovskoj bolnici Dragan Tasevski potvrdio je agenciji MIA da su jutros u 5.15 sati primljena trojica policajaca sa ranama od vatrenog oružja i da su nakon ukazane pomoći prebačeni u skopske klinike.

portale 'Kumanova Sot' ha pubblicato foto riprese poi da @AJBalkans sugli arresti effettuati stamattina a #Kumanovo pic.twitter.com/TnkSyo10Bj

Još jedan policajac primljen je sa povredom potkolenice i on je zadržan u bolnici u Kumanovu.

Gradonačelnik Kumanova Zoran Damjanovski je za TV Novu rekao da je situacija u gradu dramatična, ali je ipak apelovao na građane da ostanu mirni i prisebni, te da ne podležu provokacijama.

On je potvrdio da još traje policijska akcija protiv grupe naoružanih, za sada, nepoznatih osoba koji su pre nekoliko dana primećeni u tom gradu.

Procenjuje se, kaže Damjanovski, da grupa naoružanih broji između 50 i 70 osoba, te da su oni smešteni u privatnim kućama koje su opkolili pripadnici makedonske poicije, a u toku je i potera za onima koji su odbegli i nalaze se u naselju Diva.

Makedonski MUP je, kako javljaju mediji, potvrdio pucnjavu i žestok obračun u gradu koji traje od ranog jutra.

#Kumanovo #Macedonia #bad #story pic.twitter.com/CGnXHeTIfa

Iz MUP-a apeluju na građane da ostanu mirni, a hitna pomoć je potvrdila da su

ekipe na terenu, javljaju mediji.

Pomoćnik ministra za odnose s javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije Ivo Kotevski, rekao je za Telegraf.mk da je trenutno prerano da saopšti detalje ove akcije i najavio je više informacija u toku dana.

U gradu Kumanovu trenutno je u toku policijska akcija koja je na tragu neidentifikovane oružane grupe, ovo je potvrdio zvaničnik iz Ministarstva unutrašnjih poslova. U ranim jutarnjim satima u ovom gradu se čula pucnjava.

PHOTOS:Tense situations in #Kumanovo pic.twitter.com/uJm0bmaoPg

Kumanovo nadleće helikopter, policijske snage iz cele zemlje upućene su u taj grad, a građanima je zabranjeno da napuštaju domove. Hitna pomoć je obavestila da trentuno ima dva medicinska tima na terenu u tom delu grada.

Policijska akcija se odvija u naselju Divo. Zaustavljen saobraćaj na autoputu Beograd-Skoplje. koji prolazi kroz Kumanovo, javljaju makedonski mediji.

Zvuci pucanja iz automatskog oružja i zvuk helikoptera uznemirili su Kumanovo oko četiri sata jutros. Zaposleni u kompanijama koje se nalaze u zapadnom delu grada su se vratili svojim kućama, jer su ulice zatvorene . Građani kažu da je većina ulica zatvoreno i da ne saobraća gradski saobraćaj. Iznad delova grada iz kojih se čula pucnjava i dalje kruži helikopter MUP-a.

Makedonski mediji prenose da su dve naoružane grupe rano jutros zauzele izlaz iz grada, nakon čega je započela razmena vatre sa policijom, te da je situacija u Kumanovu trenutno mirna.

Povređeni su prebačeni u kumanovsku i skopske bolnice.

Prema nezvaničnim saznanjima, reč je o sukobu policije sa većom grupom, od 70 naoružanih osoba.

Prema albanskom portalu "Lime" među povređenima ima i policajaca koji su hitno

Sukobi su počeli u 4.40 časova i da se pucnjava i detonacije još čuju u jednom naselju u blizini centra grada, navodi izvor N1.

prebačen na medicinske klinike u Skoplju. Helikopteri trenutno nadleću i glavni grad Makedonije.

Mediji su juče objavili informaciju da se u Makedoniji nalaze kiminalne bande sa Kosova, koje žele da izazovu incidente, odnosno izvrše napad na kasanu, policiju i sud.

Nedavno je grupa naoružanih napadača upala u karaulu Gošince, na granici prema Kosovu i na nekoliko sati zarobila policajce koji su se u njoj nalazili.

Odgovornost na taj napad preuzela je OVK.

Demokratska unija za integraciju (DUI), koalicioni partner vladajućem VMRO-DPMNE, pozvala je makedonske građane da sačuvaju hladnokrvnost i ne podležu provokacijama u vezi sa današnjim oružnim sukobom između policije i neidentifikovane naoružane grupe u Kumanovu.

DUI, najveća politička formacija makedonskih Albanaca, smatra da su današnji događaji u Kumanovu, kao i prethodni u Gošincu i ekplozija ispred sedišta stranke u Rečici, u suprotnosti sa strateškim opredeljenjem albanskog naroda u Makedoniji, ali i Srbiji i Albaniji.

Mediji na albanskom jeziku u Makedoniji upozoravaju da raste nervoza među Albancima u Kumanovu, a portal "Lajm" objavio je svjedočenja o policijskoj brutalnosti u naseljenim mjestima i pozvala sve poslanike i ministre da dođu na teren.

"U ovim teškim trenucima za Albance u Kumanovu, svi albanski poslanici i ministri treba da su zajedno i da dođu u susjedstvo, gdje se provodi velika policijska akcija", piše portal.

U pomoć su pozvani političari sa Kosova i iz Albanije.

Nakon oružanog obračuna policije sa naoružanom grupom u medijima su se pojavile razne verzije događaja.

Prema jednoj verziji, policija je ušla u obračun sa naoružanom grupom od 50 ljudi, dok je, prema drugoj, jutros otpočela akciju oduzimanja oružja od stanovništva, nakon čega je došlo do pucnjave.

Treći izvori tvrde da je naoružana grupa iz sela Slupčane pokušala da napadne vojnu jedinicu na periferiji grada.

Lider albanske Demokratske unije integracija (DUI), manje članice vladajuće koalicije, Ali Ahmeti oglasio se danas povodom policijske akcije u Kumanovu, i poručio da taj, ali i drugi događaji koji su mu prethodili, nisu strateški cilj albanskog naroda u regionu.

On je pozvao građane Kumanova da ne podležu provokacijama i podsetio na nedavni napad naoružane grupe na pograničnu karaulu u obližnjem selu Gošince i eksploziju ispred sedišta DUI u Skoplju.

Ahmeti je ukazao da današnji dogadjaji u Kumanovu nikako nisu strateško opredeljenje Albanaca u Makedoniji, na Kosovu, Albaniji i, kako je rekao, “Preševskoj dolini”.

Nismo ubeđeni da smo jedna stabilna i sigurna Makedonija, ali smatramo da destabilizacija bilo koje države regiona nije u interesu albanskog naroda.

Ahmeti, koji je rodjen u jednom selu kraj Kičeva, je ukazao da su Albanci u Makedoniji opredeljeni za saradnju sa SAD, EU i NATO, da žele jedinstvo svih gradjana, dobre medjuetničke i međususedske odose, mir, stabilnost i integracije te države u NATO i EU.

On je pozvao medije i javnost da demonstriraju, kako je rekao, veliku odgovornost u ovo “mnogo delikatno vreme”, te da se uzdrže od bilo kakvog “raspirivanja” ionako teške situacije.

Poručio je da građani Kumanova, posebno naselja u kojima se odvija današnja akcija policije protiv zasad nepoznate grupe naoružanih ljudi, treba da ostanu mirni i da ne podležu dezinformacijama.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Završen sukob u Kumanovu, savladani teroristi

Izvor: BanjalukaLive.com, 09.Maj.2015

Sukob u Kumanovu okončan je večeras predajom posljednjih 27 terorista. Reporteri sa lica mjesta javljaju da je grupa od 70 terorista dijelom eliminisana, a dijelom se predala, ali je u cjelosti savladana. Nešto poslije 18 sati završena je policijska akcija u Kumanovu, a poslijednjih tridesetak terorista...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.