DRAMA U KUMANOVU Ubijena tri policajca u sukobima, deo terorista se predao, pucnjava se nastavila

Izvor: Blic, 09.Maj.2015, 22:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DRAMA U KUMANOVU Ubijena tri policajca u sukobima, deo terorista se predao, pucnjava se nastavila

Kako prenose reporteri sa lica mesta grupa od 70 terorista je delom eliminisana a delom se predala, ali je uglavnom savladana. Al Jazeera javlja da se pucnjava nastavila uprkos vestima da se deo grupe predao... Desetak članova je nastavilo da se bori. Makedonski mediji prenose da se 27 njih predalo sa belim čaršafima. U akciji su poginula tri policajaca iz tetovskih sela Brvenica i Zubovce.

U naselju Divo u Kumanovu još traje operacija policije. Taj deo grada je potpuno blokiran >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << specijalnim policijskim vozilima, a prema informacijama s lica mesta, iako se deo terorista predao, jedan broj njih se zabarikadirao u jednoj kući dok neki pokušavaju da pobegnu kroz sporedne ulice i prođu kroz policijsku blokadu.

Ambulantna kola prevoze ranjene u sukobu.

MUP Makedonije zakazao večeras u 22.30 vanrednu konferenciju za medije, javlja izveštač RTS-a iz Skoplja Vladimir Banić.

Trenutno se u Kumanovu ne čuju pucnji, veći deo naselja koje je danas bilo poprište sukoba evakusan je. U nekim delovima grada ne rade telefonske linije i nema električne energije. Na ulicama malo prolaznika ali se automobilski saobraćaj odvija normalno, javlja izveštač RTS-a iz Kumanova Miljana Okiljević.

Iz policijskih izvora saznaje se da su se oko pola časa vode žestoke borbe oko škole "Vuk Karadžić", koja je verovatno uporište naoružanih grupa.

I dalje je u toku evakuacija stanovništva iz kumanovskih naselja i gradske ulice su puste.

Makedonska policija saopštila je danas da se u Kumanovu nalazi teroristička grupa koja je došla iz inostranstva, i da se radi se o dobro naoružanoj i obučenoj grupi. Policija je od četiri sata jutros napadana bombama i snajperima.

U akciji makedonske policije protiv te grupe ranjeno je 20 policajaca i civila, od kojih su teže povređeni prebačeni u bolnicu u Skoplju.

Strahuje se da je broj žrtava veći, a za sada je potvrđeno da su tri policajca preminula u bolnici. Sukobi su usledili posle pojave oružanih terorističkih grupa u brdima oko tog grada.

#Kumanovo now.... pic.twitter.com/HELIvArX5m

Albanski mediji preneli su saopštenje takozvane Oslobodilačke nacionalne armije koja je preuzela odgovornost za napade u Kumanovu, tvrdeći da vojska i policija vrše "teror nad civilima" i najavila još žešće napade na bezbednosne snage Makedonije.

"Nastavićemo da napadamo policiju i vojsku bez milosti. Borićemo se do kraja da se ujedine teritorije sa albanskim stanovništvom. Danas smo jači, a sutra ćemo biti još jači. Mi smo svuda u gradu, narodu i selima".

Situation in #Kumanovo far from over it seems, just some minutes ago, many houses on fire. pic via @Nikicaku pic.twitter.com/2OQrsIygzn

Makedonski mediji javljali su da policija evakuiše deo stanovništva kumanovskih naselja Diva i "Tode Mendol". Pretpostavilo se da policija namerava da uđe u konačni obračun sa naoružanom grupom i da se zato sprovodi akcija evakuacije građana. Napadači su se u tom trenutku probijali prema centru grada.

Kako je za "Blic" posvedočio jedan srpski sportista koji se trenutno nalazi u tom gradu, uveden je policijski čas i građanima je zabranjeno da se slobodno šetaju ulicama.

On je naveo da je situacija u gradu napeta, i da se čuju helikopteri koji nadleću grad.

U razmeni vatre između policije i naoružane bande u Kumanovu od jutros je, prema nepotvrđenim informacijama, ranjeno 15 policajaca, a svi ulazi u Kumanovo su blokirani jakim policijskim snagama pod punim naoružanjem i opremom.

Sukobi su trajali od 4.00 sata, a grupa naoružanih ljudi, kako navode mediji u Skoplju, zabarikadirala se u delu grada "Divlje naselje".

Helikopteri su od jutros nadletali i Skoplje.

Građanima Kumanova je, prethodno, zabranjeno da napuštaju domove, ali mnogi od njih su preplašeni počeli su da napuštaju grad.

Dežurni lekar u kumanovskoj bolnici Dragan Tasevski potvrdio je agenciji MIA da su jutros u 5.15 sati primljena trojica policajaca sa ranama od vatrenog oružja i da su nakon ukazane pomoći prebačeni u skopske klinike.

portale 'Kumanova Sot' ha pubblicato foto riprese poi da @AJBalkans sugli arresti effettuati stamattina a #Kumanovo pic.twitter.com/TnkSyo10Bj

Još jedan policajac primljen je sa povredom potkolenice i on je zadržan u bolnici u Kumanovu.

U toku dana zaustavljen je i saobraćaj na autoputu Beograd-Skoplje, koji prolazi kroz Kumanovo.

Gradonačelnik Kumanova Zoran Damjanovski je za TV Novu rekao da je situacija u gradu dramatična, ali je ipak apelovao na građane da ostanu mirni i prisebni, te da ne podležu provokacijama.

 .

#Kumanovo #Macedonia #bad #story pic.twitter.com/CGnXHeTIfa

Iz MUP-a su u toku dana apelovali na građane da ostanu mirni, a hitna pomoć je potvrdila da su njene ekipe na terenu.

PHOTOS:Tense situations in #Kumanovo pic.twitter.com/uJm0bmaoPg

Kumanovo su tokom celog dana nadletali helikopteri, policijske snage iz cele zemlje upućene su u taj grad, a građanima je bilo zabranjeno da napuštaju domove.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.