Ban Kimun pozvao na mir u Makedoniji

Izvor: RTS, 11.Maj.2015, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban Kimun pozvao na mir u Makedoniji

Generalni sekretar UN Ban Kimun pozvao je na ponovno uspostavljanje mira u Makedoniji, apelujući na sve strane da sarađuju i sprovedu punu istragu uz maksimalno uzdržavanje od nasilja, kao i od akcija i retorike koje bi mogle da dovedu do dalje eskalacije nasilja.
Izrazivši uznemirenost zbog sukoba koji su proteklog vikenda izbili u Kumanovu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << , Ban je u saopštenju pozvao sve strane da "sarađuju kako bi se ponovo uspostavio mir i sprovedu punu istragu o tim događajima na objektivan i transparentan način", prenosi Tanjug.
Nasilje koje je izbilo u Kumanovu, 40-ak kilometara udaljenom od Skoplja, probudilo je strahove da bi moglo da dođe do porasta etničkog nasilja u nestabilnom balkanskom regionu, zaključuje francuska agencija AFP uz opasku da su događaji koji su se proteklog vikenda odvili u Makedoniji najgori sukobi u toj zemlji od etničkog sukoba 2001. godine.
U kumanovskom naselju Divo tokom vikenda makedonske snage bezbednosti razbile su terorističku grupu, koju su činili Albanci iz više država, a koja je zaposela to naselje.
U akciji je poginulo osam policajaca, a 37 je povređeno. Poginulo je i 14 terorista.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.