Zvezda Žiki Pavloviću ispred Balkana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvezda Žiki Pavloviću ispred "Balkana"

BEOGRAD - Slavni režiser dobio je zvezdu na beogradskom Bulevaru zvezda ispred bioskopa Balkan. Na današnji dan navršilo se deset godina od smrti istaknutog srpskog reditelja i književnika Živojina Žike Pavlovića (1933-1998).

Pavlović je rođen 15. aprila 1933. godine u Šapcu. Detinjstvo je proveo u mnogim gradovima Srbije, a najviše u selu Vratarnici kod Zaječara.

Već sa 19 godina počeo je da piše o filmu i umetnosti za beogradske novine i časopise. Diplomirao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je dekorativno slikarstvo na Akademiji primenjenih umetnosti.

U plodnoj karijeri snimio je 15 filmova i objavio 32 knjige.

Za debitantski igrani film "Žive vode" iz omnibusa "Kapi, vode, ratnici" (1962). dobio je prvo od mnogobrojnih priznanja - specijalnu nagradu žirija na festivalu u Puli.

Bio je jedan od najznačajnijih predstavnika crnog talasa, sa antologijskim filmovima "Buđenje pacova", "Kad budem mrtav i beo", "Zaseda"...

Zbog tih filmova sa izrazito kritičkim stavom, socijalnih drama sa glavnim likovima koji su neprilagođeni vladajućim društvenim prilikama, bio je oštro kritikovan od strane komunističkih vlasti, te je neko vreme mogao da radi samo u Sloveniji, gde je snimio "Crveno klasje", "Let mrtve ptice" i druge filmove.

Njegov poslednji snimljeni film "Država mrtvih" završen je posthumno i prikazan u Beogradu 2002. godine.

Retrospektive Pavlovićevih filmova organizovane su u Pezaru (1983), Larošelu (1985), Parizu (1986) Monpeljeu (1990) i Strazburu (1991).

Pavlović je bio redovni profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i profesor na Akademiji "Braća Karić".

Njegov književni opus obuhvata romane, među kojima je za "Lapot" dobio NIN-ovu nagradu, pripovetke, eseje... U knjizi "Ispljuvak pun krvi" ostavio je dokumentarno svedočanstvo o studentskom protestu iz juna 1968. godine.

Posthumno su mu objavljeni "Dnevnici" u šest tomova, koji na oko 2.500 stranica obuhvataju vremenski period od 1956. do 1993. godine, u izdanju novosadskog "Prometeja" i beogradskog "Podijuma", a još su ostali neobjavljeni dnevnički zapisi iz poslednjih pet godina njegovog života.

Prvu zvezdu ispred Balkana dobio je Danilo Bata Stojković (1934-2002).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Žika Pavlović dobija zvezdu ispred Balkana

Izvor: Mondo, 28.Nov.2008, 14:37

Slavni režiser dobiće zvezdu na beogradskom Bulevaru zvezda ispred bioskopa Balkan.

Nastavak na Mondo...

FAF: omaž Živojinu Žiki Pavloviću

Izvor: B92, 29.Nov.2008

U okviru 14. Festivala autorskog filma 29. novembra biće obeleženo deset godina od smrti istaknutog srpskog reditelja i književnika Živojina Žike Pavlovića, otkrivanjem zvezde sa njegovim imenom ispred bioskopa "Balkan".

Nastavak na B92...

Zvezda sa imenom Živojina Pavlovića

Izvor: Kurir, 29.Nov.2008

BEOGRAD, 29. novembra (Tanjug) - Zvezda sa imenom Živojina Žike Pavlovića (1933-1998) otkrivena je večeras na pločniku ispred bioskopa "Balkan", povodom desete godišnjice smrti tog doajena srpske kinematografije. Okupljenim filmskim poslenicima i ljubiteljima sedme umetnosti obratili su se reditelji...

Nastavak na Kurir...

Žikina zvezda ispred Balkana

Izvor: Popboks, 30.Nov.2008, 17:37

Zvezda sa imenom Živojina Žike Pavlovića (1933-1998) otkrivena je sinoć na pločniku ispred beogradskog bioskopa Balkan, povodom 10-godišnjice njegove smrti. Okupljenim poštovaocima su se obratili reditelji Srdan Golubović iz Srbije i Dalibor Matanić iz Hrvatske, podsetivši na rodonačelnika...

Nastavak na Popboks...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.