Žika Pavlović dobija filmsku zvezdu

Izvor: RTS, 29.Nov.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žika Pavlović dobija filmsku zvezdu

Proslavljeni režiser Živojin Pavlović dobio je svoju zvezdu ispred bioskopa Balkan. U okviru 14. Festivala autorskog filma održan okrugli sto i prikazana retrospektiva njegovog stvaralaštva.

Povodom decenije od smrti istaknutog srpskog reditelja i književnika Živojina Žike Pavlovića otkrivena je zvezda na odskora ustanovljenom beogradskom "Bulevaru zvezda" ispred bioskopa Balkan.

Zvezda autora klasika "Kad budem mrtav i beo", "Buđenje pacova" i "Hajka" postavnjena >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je odmah pored zvezde Danila Bate Stojkovića, koji je to obeležje dobio u junu ove godine.

Festival autorskog filma organizovao je u Muzeju Jugoslovenske kinoteke veliku retrospektivu njegovog stvaralaštva od čak 14 filmova i dva omnibusa.

Osim otkrivanja zvezde u okviru festivala održan je okrugli sto "Sećanje na Živojina Pavlovića" na kome su učestvovali brojni glumci i filmski poslenici sa kojima je radio, a čiji je moderator Boro Drašković.

Pavlović je rođen 1933. godine u Šapcu i već sa 19 godina počeo je da piše o filmu i umetnosti za beogradske novine i časopise.

Diplomirao je dekorativno slikarstvo na Akademiji primenjenih umetnosti, a u karijeri je snimio 15 filmova i objavio 32 knjige.

Za debitantski igrani film "Žive vode" iz omnibusa "Kapi, vode, ratnici" dobio je prvo od mnogobrojnih priznanja - specijalnu nagradu žirija na festivalu u Puli.

Bio je jedan od najznačajnijih predstavnika crnog talasa, sa antologijskim filmovima "Buđenje pacova", "Kad budem mrtav i beo" i "Zaseda".

Zbog tih filmova sa izrazito kritičkim stavom, socijalnih drama sa glavnim likovima koji su neprilagođeni vladajućim društvenim prilikama, bio je oštro kritikovan od strane komunističkih vlasti, te je neko vreme mogao da radi samo u Sloveniji, gde je snimio "Crveno klasje", "Let mrtve ptice" i druge filmove.

Njegov poslednji snimljeni film "Država mrtvih" završen je posthumno i prikazan u Beogradu 2002. godine.

Retrospektive Pavlovićevih filmova organizovane su u Pezaru, Larošelu, Parizu, Monpeljeu i Strazburu.

Za roman "Lapot", Pavlović je dobio NIN-ovu nagradu, a u knjizi "Ispljuvak pun krvi" ostavio je dokumentarno svedočanstvo o studentskom protestu iz juna 1968. godine. Pored romana pisao je još i pripovetke i eseje.

Posthumno su objavljeni njegovi "Dnevnici" u šest tomova, koji na oko 2.500 stranica obuhvataju vremenski period od 1956. do 1993. godine, a zapisi iz poslednjih pet godina njegovih života još su neobjavljeni.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.