Zlatna palma za film Između zidova

Izvor: B92, 26.Maj.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zlatna palma za film Između zidova

Film "Između zidova" (Entre les murs) francuskog reditelja Lorana Kantea osvojio je večeras "Zlatnu palmu" na 61. Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu.

Ukupno 22 filma su se takmičila za "Zlatnu palmu", jedno od najprestižnijih priznanja u svetskoj kinematografiji, a ovom pobedom prekinut je dugogodišnji gubitnički niz domaćina na vodećem svetskom filmskom festivalu, javile su agencije.

Film "Između zidova", zasnovan na autobiografskom romanu mladog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << profesora Fransoa Begodoa, prikazuje život učenika i profesora jedne škole u Parizu.

"Između zidova", predsednik žirija Šon Pen, pohvalio je kao "fantastičan, fantastičan film".

Reditelj Kantet, kome su se prilkom preuzimanja nagrade pridružili i tinejdžeri koji su glumili u ovom ostvarenju, izjavio je da je želeo da snimi film koji je "odraz francuskog društva".

Nagrada za najbolju režiju pripala je turskom reditelju Nuriju Bilgeu Džejlanu za film "Tri majmuna" (Uc Maymum). U pianju je mračna priča o porodičnim tajnama. Ovo je nagrada za "moju divnu zemlju, koju strasno volim", rekao je Cejlan večeras u Kanu.

Glumac Benisio del Toro dobio je nagradu za najboljeg glumca, za rolu u filmu Stivena Soderberga "Če", o životu kubanskog revolucionara Ernesta Če Gevare.

"Želeo bih da ovu nagradu posvetim tom čoveku, Če Gevari", rekao je Toro u obraćanju publici.

Brazilska glumica Sandra Corveloni dobila je nagradu za film "Linija prelaska" (Linha de Passe) u režiji Valtera Saleša i Danijele Tomaš, priči o četvorici braće koji pokušavaju da pobegnu iz siromaštva favela Sao Paola.

Američki glumac i reditelj Klint Istvud i francuska diva Ketrin Denev nagrađeni su za životno delo.

Dve nagrade otišle su ove godine u ruke italijanskih reditelja. Paolo Sorentino dobio je nagradu žirija za film "Zvezda" (Il Divo), političku satiru o Đuliju Andreotiju, koji je sedam puta bio premijer, dok je nagrada "Gran pri" pripala Mateu Garoneu za film "Gomora", priču o napuljskoj mafiji.

Nagrada za najbolji scenario otišla je u ruke ranijim lauretima, belgijskim rediteljima braći Žan Pjeru i Liku Dardenu za film "Lornino ćutanje" (Le silence de Lorna).

"Glad" (Hunger), film o poslednjih šest nedelja života pripadnika Irske republikanske armije, osvojio je nagradu "Zlatna kamera", za najbolji prvi dugometražni film.

Nagrade 61. Međunarodnog festivala u Kanu dodelio je osmočlani žiri kojim je predsedavao proslavljeni američki glumac i reditelj Šon Pen.

Nakon ceremonije dodele nagrada, festival je zatvoren premijerom filma Berija Levinsona "Šta se upravo dogodilo?" (What just happened?), u kojem igraju Robert De Niro, Brus Vilis i Šon Pen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.