Žiri festivala u Veneciji apeluje da se oslobodi Oleg Sencov

Izvor: N1 televizija, 08.Sep.2018, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žiri festivala u Veneciji apeluje da se oslobodi Oleg Sencov

Žiri 75. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji (Mostra), koji će u subotu uveče dodeliti nagrade poslednjeg dana festivala, uputio je apel za oslobađanje ukrajinskog reditelja Olega Sencova, koji štrajkuje glađu od 14. maja u ruskom zatvoru.

Devet članova žirija Mostre kojim predsedava meksički reditelj Giljermo del Toro, fotografisali su se na jednoj terasi u Veneciji noseći papir na kojem piše >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << ime ukrajinskog reditelja.

Žiri se pridružio drugim međunarodnim apelima iz sveta kulture i kinematografije u kojima se traži oslobađanje Sencova.

Sencov (42), rodom s crnomorskog poluostrva Krim koje je Rusija pripojila, započeo je 14. maja štrajk glađu tražeći da budu oslobođeni svi ukrajinski "politički zatvorenici". Osuđen je na 20 godina zatvora zbog terorizma i šverca oružja.

Savet Evrope, Grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja - G7, kao i brojne javne ličnosti medju kojima američki pisac Stiven King, zatražili su oslobađanje ukrajinskog reditelja. Evropski sud za ljudska prava zatražio je da ukrajinskom reditelju bude ukazana odgovarajuća zdravstvena nega.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Film Roma Alfonsa Kuarona dobitnik Zlatnog lava venecijanske Mostre

Izvor: Beta, 08.Sep.2018

Film "Roma" meksičkog reditelja Alfonsa Kuarona dobitnik je Zlatnog lava, glavne nagrade 75. Medjunarodnog filmskog festivala u Veneciji - Mostri.Za Zlatnog lava ove godine se takmičilo 21 ostvarenje, a Kuaron je postao svetski poznat s filmom "Gravitacija" koji je 2013. godine osvojio sedam prestižnih...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.