Zečević: Mladi često i ne znaju šta je kultura

Izvor: Blic, 27.Avg.2011, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zečević: Mladi često i ne znaju šta je kultura

Režiser Dejan Zečević tvrdi da danas u Srbiji stasavaju nove generacije koje ne samo da nemaju kontakt sa kulturom nego često i ne znaju šta je to, jer su ''bombardovani" sadržajima koji predstavljaju instant zabavu.

Žečević je u intervjuu Tanjugu rekao da večiti problem materijalnog nedostatka i servirani sadržaji koji nude mogućnost brzog bogaćenja u šoubiznisu, kroz skandale i plasiranje u žutoj štampi, čine da kulturni sadržaji ne stižu do publike, posebno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << do mladih ljudi.

On je objasnio da bi jedini izlaz iz trenutne situacije bio po principu "ako ne možeš da ga pobediš, pridruži mu se".

"Kada bi se za kulturu izdvojilo, recimo, 100 miliona evra, a za NIN-ovu nagradu 10 miliona, onda bi mladi počeli da razmišljaju: čekaj možda ipak ne moram da se oblačim kako se oblačim i izlazim u grad ne bih li našla nekog sponzora, možda mogu nešto da napišem, imala sam peticu u školi", ispričao je Zečević.

On smatra da je jedini ozbiljan način da se situacija promeni da država ojača i da imamo 100 miliona evra godišnje i nagrade koje bi razbile sistem po kojem "samo polugola pevačica može da zaradi novac".

"To što se pojavi neki čika, kao ja, i kaže da je kultura lepa, ništa ne znači. Kasno je za to. Možda je trebalo to pre 10 godina", primetio je reditelj i dodao da se to isto dogadja u svim evropskim zemljama i da instant zabava nije samo srpski proizvod.

On je konstatovao da postoje i dobri modeli kulturne politike, poput Francuske, koja uspeva da se izbori sa prilivom, na primer, američkih filmova.

Serije popravljaju ukus publike

Zečević trenutno radi televizijsku seriju "Vojna akademija", po scenariju Gordana Mihića, koja bi trebalo da bude emitovana na jesen na RTS-u.

"Te TV serije su pomak ka popravljanju ukusa i drugačije od prethodno pomenutih vrednosti", kazao je reditelj i primetio da "Vojna akademija" ima "malo onaj miris starih serija", ne samo po temi, već i po konceptu, ali u ruhu modernog doba.

Poznat po eksperimentisanju sa žanrovima i temama, Zecević kaže da mu je bilo privlačno kod ove serije mogućnost da se izrazi u drugačijem konceptu i da nakon prethodna dva filma, mračna i agresivna, ispriča emotivnu priču za sve generacije.

Zečević dodaje da trenutno ima nekoliko scenarija i ideja i da bi voleo da ponovo radi nešto što nije do sada.

"Jako me privlači srednji vek i mislim da se u narodnim epskim pesmama krije fantastičan materijal za filmove. To je teritorija u koju bih voleo jednom da zagazim, samo postoji mali problem - skupa je", rekao je reditelj filmova "Kupi mi Eliota", "TT sindrom", "Mala noćna muzika", "Četvrti čovek", "Neprijatelj".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.