Završen Sajam knjiga

Izvor: RTS, 31.Okt.2010, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen Sajam knjiga

Švedski ambasador u Srbiji Kristen Asp svečano zatvorio 55. Međunarodni sajam knjiga. Asp uručio "Otvorene knjige" ambasadorima Brazila, Portugala i Angole, počasnim gostima narednog Sajma. "Laguna" najbolji izdavač po oceni novinarskog žirija.

Primopredajom "Otvorene knjige" ambasadorima Brazila, Danteu Koelju De Limi, Portugala Cetanu, Luisu Pekitou i Angole Takou, Dikengi Seraou, koji su počasni gosti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << narednog Sajma, ambasador Švedske u Srbiji, Kristen Asp svečano je zatvorio 55. Međunarodni sajam knjiga.

Asp je izrazio zadovoljstvo što je Švedska, kao počasni gost sajma, doživela, kako je rekao, "kulturno putovanje" koje je ne samo doprinelo zbližavanju dve zemlje, već je pomogao da se narodi bolje razumeju.

Uručujući "Otvorenu knjigu", Asp je kazao da to čini nevoljno i da ga kolege sigurno razumeju što bi voleo da ju je mogao zadržati još jednu godinu i poželeo novim počasnim gostima da uživaju u zadatku koji je pred njima.

Ambasador Brazila Koeljo De Lima je, u ima svojih kolega, rekao da mu je posebna čast što će 56. po redu sajam knjiga imati kao počasnog gosta ne samo njegovu zemlju - već svih osam zemalja na svetu u kojima je portugalski i zvanični jezik.

"Primam knjigu i povereni zadatak sa visokim stepenom osećanja odgovornosti, ali i zadovoljstva i uveravam domaćine da ćemo svi raditi vredno da srpskoj publici i čitaocima ponudimo lepu prezentaciju naše književnosti i kulture", kazao je Koljeo De Lima.

Primopredaji "Otvorene knjige" prisustvovao je srpski ministar kulture Nebojša Bradić, kao i više istaknutih ličnosti iz oblasti kulture.

Proglašeni najbolji izdavači  

Poslednjeg dana sajma knjiga inače, uručene se nagrade novinara izdavačkoj kući "Laguna", koja je prema glasanju izveštača sa 55. Beogradskog sajma proglašena za najbolju izdavačku kuću, i Službenom glasniku" koji je proglašen kućom sa najprofesionalnijim odnosom prema medijima.

Novinarsko priznanje, koje je pre 16 godina ustanovio "Forum novinara kulturnih rubrika" i za to vreme steklo reputaciju među izdavačima, "Laguna" je ove godine osvojila ubedljivo sa 64 glasa, ostavivši iza sebe "Službeni glasnik" sa 32 i "Geopoetiku" sa 21 glasom.

Obrazložući nagradu, član novinarske komisije Mira Kankaraš-Trklja (Tanjug), u kojoj su bili i Petar Jončić (Studio B) i Dragana Matović (Večernje novosti), podsetila je da je "Lagunu" pre svega preporučilo devet uglednih nagrada koje su između dva sajma knjiga osvojili njeni pisci.

Oni su se redovno pojavljivali na svim listama autora u najužem izboru za najvažnija priznanja.

"Laguninom" jatu domaćih pisaca od prošlog sajma se priključilo 26 uglednih i afirmisanih autora, čime se izdavač koji je i ove godine sa više od 250 objavljenih knjiga prednjačio po obimu produkcije, poznat po prevedenim bestselerima, uvrstio među one koji direktno pomažu opstanak domaće proze, rekla je Kankaraš-Trklja.

Kankaraš-Trklja je podsetila da su među osvojenim nagradama i dve međunarodne, regionalna Nagrada Meša Selimović za knjige pisaca sa područja bivše Jugoslavije (Tuzla) i međunarodna nagrada za slobodu i žurnalizam koja se dodeljuje u Napulju.

Obrazlažući nagradu za najprofesionalniji odnos prema medijima koja je pripala "Službenom glansiku" član komisije Petar Jončić (Studio B) rekao je taj deo posla izdavačkih kuća za novinare izuzetno važan jer od njega zavisi i koliko će dobro sami obaviti posao.

"Glasnik je uvek i to uz ljubaznost i osmeh uspevao da obezbedi kvalitetnu informaciju, da novinare obskrbi knjigom o kojoj žele da pišu, da obezbedi traženog sagovornika i uvek bude dostupan.

Nagrađenima je pripala povelja, slika akademskog slikara Jovana Mrinkovića i statua, rad našeg poznatog vajara Jove Petijevića.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.