Završen Sajam knjiga

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Okt.2010, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen Sajam knjiga

BEOGRAD -

Primopredajom "Otvorene knjige", kojom je ambasador Švedske Kristen Asp predao "štafetu" počasnog gosta sajma knjiga ambasadorima Brazila Danteu Koelju De Limi, Portugala Cetanu Luisu Pekitou i Angole Takou Dikengi Seraou, danas je svečano zatvoren 55. Međunarodni sajam knjiga.

Ambasador Asp je izrazio zadovoljstvo što je Švedska, kao počasni gost, doživela jedno "kulturno putovanje" na ovom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sajmu, koji nije samo doprineo zbližavanju dve zemlje već je pomogao da se narodi bolje razumeju, da se rode prijateljstva i da se tako nastavi ubuduće.

On je preneo zahvalnost svih svojih saradnika koji su naišli na pomoć i podršku tokom pripremanja švedskog nastupa, i istakao da se naporan posao i uloženi trud isplatio.

Uručujući "Otvorenu knjigu", Asp je kazao da to čini nevoljno i da ga kolege sigurno razumeju što bi voleo da ju je mogao zadržati još jednu godinu i poželeo novim počasnim gostima da uživaju u zadatku koji je pred njima.

Ambasador Brazila Koeljo De Lima je, u ima svojih kolega, rekao da mu je posebna čast što će 56. beogradski sajam knjiga imati kao počasnog gosta ne samo njegovu zemlju - već svih osam zemalja na svetu u kojima je portugalski i zvanični jezik.

"Primam knjigu i povereni zadatak sa visokim stepenom osećanja odgovornosti, ali i zadovoljstva i uveravam domaćine da ćemo svi raditi vredno da srpskoj publici i čitaocima ponudimo lepu prezentaciju naše književnosti i kulture", kazao je Koeljo De Lima.

Primopredaju "otvorene knjige" prisustvovao je srpski ministar kulture Nebojša Bradić, kao i više istaknutih ličnosti iz oblasti kulture i javnog života grada.

Uručene nagrade novinara najboljim izdavačima

Poslednjeg dana sajma knjiga danas su uručene nagrade novinara izdavačkoj kući "Laguna", koja je prema glasanju izveštača sa 55. Beogradskog sajma proglašena za najbolju izdavačku kuću, i "Službenom glasniku" koji je proglašen kućom sa najprofesionalnijim odnosom prema medijima.

Novinarsko priznanje, koje je pre 16 godina ustanovio Forum novinara kulturnih rubrika i za to vreme steklo reputaciju među izdavačima, "Laguna" je ove godine osvojila ubedljivo sa 64 glasa, ostavivši iza sebe "Službeni glasnik" sa 32 i "Geopoetiku" sa 21 glasom.

Obrazlažući nagradu, član novinarske komisije Mira Kankaraš-Trklja (Tanjug), u kojoj su bili i Petar Jončić (Studio B) i Dragana Matović (Večernje novosti), podsetila je da je "Lagunu" pre svega preporučilo devet uglednih nagrada koje su između dva sajma knjiga osvojili "njeni" pisci. Oni su se redovno pojavljivali na svim listama autora u najužem izboru za najvažnija priznanja.

"Laguninom" jatu domaćih pisaca od prošlog sajma se priključilo 26 uglednih i afirmisanih autora, čime se izdavač koji je i ove godine sa više od 250 objavljenih knjiga prednjačio po obimu produkcije, poznat po prevedenim bestselerima, uvrstio među one koji direktno pomažu opstanak domaće proze, rekla je ona.

Kankaraš-Trklja je podsetila da su među osvojenim nagradama i dve međunarodne, regionalna nagrada "Meša Selimović" za knjige pisaca sa područja bivše Jugoslavije (Tuzla) i međunarodna nagrada za slobodu i žurnalizam koja se dodeljuje u Napulju.

"Laguninim" piscima su pripale, između ostalog, nagrade"Svetosavski pečat" i "Miloš Crnjanski", Žensko pero, "Isidora Sekulić", "Branko Ćopić", "Biljana Jovanović"...

"Laguna" je u izdavački plan uvrstila i dela srpskih klasika poput Ive Andrića (projekat izabrane priče u saradnji sa Andrićevom zadužbinom). Prva zbirka "Beogradske priče" je jedan od sajamskih hitova čime je Laguna pokazala da vrhunska dela mogu iznova da postanu bestseleri, dodala je ona.

Obrazlažući nagradu za najprofesionalniji odnos prema medijima koja je pripala "Službenom glasniku" član komisije Petar Jončić (Studio B) rekao je taj deo posla izdavačkih kuća za novinare izuzetno važan jer od njega zavisi i koliko će dobro sami obaviti posao.

"Glasnik je uvek i to uz ljubaznost i osmeh uspevao da obezbedi kvalitetnu informaciju, da novinare opskrbi knjigom o kojoj žele da pišu, da obezbedi traženog sagovornika i uvek bude dostupan.

Jončić je čestitao i izdavačkim kućama "Mono i Manjani" i "Arhipelagu" koji su se plasirali na drugo i treće mesto.

Zahvaljujući na nagradi osnivač i vlasnik "Lagune" Dejan Papić rekao je da se na osnovu onoga što je na sajmu najviše traženo na štandu te kuće, ona može dičiti čitalačkim ukusom publike.

On je napomenuo da je najprodavanija bila knjiga nobelovca Marija Vargasa Ljose što, kako je rekao, govori o tome da bestseleri nisu jeftina literatura kako to često vole da kažu oni koji manje prate književnost.

Na 10. mestu po tražnji je roman prošlogodišnjeg nobelovca Herte Miler, a u prvih 20 su dve knjige priča našeg nobelovca Ive Andrića, ilustrovao je Papić.

On je najvećim uspehom Lagune ipak označio istu sajamsku sliku svake godine, a to je mnogo mladih ljudi koji dolaze na njen štand.

"Zacrtali smo kao svoj cilj da privučemo ljude knjizi, da razvijemo ljubav prema čitanju i onima koji su knjigu u vreme novih tehnologija po malo i zapostavili. Svakako želimo da privučemo knjizi i one koji tek ulaze u svet čitanja", rekao je Papić.

Na nagradi je zahvalila i savetnik direktora "Službenog glasnika" Irena Đukanović, ističući da je priznanje samih novinara nešto što je želja svake kuće koja se bavi izdavaštvom.

Nagrađenima je pripala povelja, slika akademskog slikara Jovana Marinkovića i statua, rad našeg poznatog vajara Jove Petijevića.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Završen Sajam knjiga u Beogradu

Izvor: B92, 31.Okt.2010

Beograd -- Predajom "Otvorene knjige" sledećim državama počasnim gostima, zatvoren je ovogodišnji Sajam knjiga u Beogradu...Ministar kulture Nebojša Bradić je istakao da su svi prisutni bili svedoci dobre atmosfere, a i brojke govore da je Sajam bio uspešan i da je knjiga pobedila...Ovogodišnji...

Nastavak na B92...

Svečano zatvoren Sajam knjiga

Izvor: B92, 01.Nov.2010, 01:40

Beograd -- Predajom "Otvorene knjige" sledećim državama počasnim gostima, zatvoren ovogodišnji Sajam knjiga u Beogradu... Ambasador Švedske Kristen Asp predao je "štafetu" počasnog gosta Sajma knjiga ambasadorima Brazila, Portugala i Angole...Sve što Srbija može da ponudi ljubiteljima kjniževnosti,...

Nastavak na B92...

PROČITANO!

Izvor: Kurir, 01.Nov.2010

Jubilarni 55. sajam knjiga u Beogradu posetilo oko 125.000 ljudi, a u subotu prodato čak 29.000 karata ..Gotovo je! Još jedan Sajam knjiga u Beogradu dokazao je da smo ipak gladni pisane reči. Poslednje večeri grozničavo se tražila knjiga više. Trošili su se poslednji minuti. Iako su mnogi izdavači...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.