Svečano zatvoren Sajam knjiga

Predajom “Otvorene knjige” sledećim državama počasnim gostima, zatvoren ovogodišnji Sajam knjiga u Beogradu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.11.2010.

00:35

Default images

Ambasador Švedske Kristen Asp predao je "štafetu" počasnog gosta Sajma knjiga ambasadorima Brazila, Portugala i Angole.

Sve što Srbija može da ponudi ljubiteljima kjniževnosti, bilo je na Beogradskom sajmu knjiga tokom sedam proteklih dana. Veliki broj književnih tribina, predstavljanje novih izdanja, druženja sa piscima. Mnogo se razgledalo ali se i kupovalo.

Ove godine nagrade su delili novinari ali i stručni žiri Sajma. “Laguna”, najbolji izdavač prema oceni novinara, u protekloj godini objavila je 250 novih naslova uz želju da više afirmiše domaće pisce, podseća Dejana Papić iz ove izdavačke kuće.

“Sa ponosom mogu da kažem da većina najvećih srpskih pisaca današnjice objavljuje knjige upravo u ‘Laguni’. I evo ekskluzivno za vašu emisiju mogu da kažem da smo sa Svetislavom Basarom potpisali ugovor za njegova nova tri romana koja će izaći u narednih pet godina”, najavila je ona.

Najtraženiji naslovi na štandu “Samizdata” bili su autobiografija Bekima Fehmijua “Blistavo i strašno” i knjiga eseja Mire Furlan “Totalna rasprodaja”, kaže predstavnica ove izdavačke kuće Lidija Kusovac.

“Ove godine smo primetili da je mnogo kupaca došlo sa unapred pripremljenim listama sa naslovima. Naša publika je mlađa srednja generacija, tako da je dosta široka ciljna grupa kojoj ‘Samizdat’ namenjuje svoja izdanja”, kaže ona.

Primopredajom “Otvorene knjige” koja simbolizuje zemlju počasnog gosta sajma knjiga, Švedska je završila svoje predstavljanje na Beogradskom sajmu, dok Brazil, Angola i Portugal imaju zadatak da 2011. godine srpsku čitalačku publiku što bolje upoznaju sa portugalskom književnošću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: