Na Sajmu knjiga 150.000 ljudi!

Izvor: Press, 01.Nov.2010, 05:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Sajmu knjiga 150.000 ljudi!

Završen je 55. praznik knjige u Beogradu, sledeće godine počasni gosti biće zemlje sa portugalskog govornog područja
Sajam knjiga završen je juče predajom „Otvorene knjige" zemljama porugalskog govornog područja, koje će biti počasni gosti 56. praznika knjige 2011. Prema proceni organizatora, za nedelju dana oko 150.000 ljubitelja knjige prošetalo je Beogradskim sajmom.
- Sajam je uspeo - knjiga pobedila! Zbog 800 domaćih >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << učesnika i gostiju iz 20 zemalja, sajam je posetilo deset odsto više ljubitelja knjige nego prošle godine. Kao goste ovogodišnjeg sajma predstavili smo 20 pisaca iz Švedske i 36 iz drugih zemalja - rekao je predsednik odbora sajma knjiga Željko Ožegović na jučerašnjoj konferenciji za novinare.
Šveđani zadovoljni
Ministar kulture Nebojša Bradić je istakao da ga raduje velika posećenost sajma.
- Želja Srba da se nađu pod ovim jedinstvenim kišobranom sajma knjiga je korak ka podizanju knjige na višu pozornicu. Sledeće godine po prvi put će kao gost na sajmu biti više zemalja i tada ćemo predstaviti portugalski jezik i sve zemlje koje se njime služe. Moja je želja da veći broj naših autora bude prevođen na što više stranih jezika - rekao je Bradić, nakon čega je ambasador Švedske Krister Asp „Otvorenu knjigu" predao ambasadorima Angole, Brazila i Portugala, koji će se srpskoj publici predstaviti na 56. beogradskom sajmu knjiga sledeće godine.
- Bila mi je čast što je moja zemlja bila počasni gost ovogodišnjeg sajma knjiga u Beogradu. Ovom saradnjom zbližile su se naše zemlje i stvorila se mnoga prijateljstva koja će trajati. Nevoljno predajem „Otvorenu knjigu", jer bih voleo još godinu dana da je zadržim - rekao je Krister Asp, nakon čega je knjigu svečano predao ambasadoru Brazila Danteu Koelju de Limi.

- Srećni smo što imamo privilegiju da srpskoj publici predstavimo naš jezik i kulturu sledeće godine. Ovaj poziv prihvatili smo sa zadovoljstvom i obećavamo da će se osam zemalja sa govornog područja portugalskog jezika odgovorno pripremiti za ovaj zadatak - rekao je brazilski ambasador.
Poezija se vraća
Nagradu za izdavača godine dobio je „Klio", dok je izdavačkim poduhvatom nagrađena edicija „Ekopoetika". Za najbolju dečju knjigu proglašena je „Prognana bića - srpska mitologija", dok je specijalno priznanje dobila izdavačka kuća „Prometej" iz Novog Sada za „Pravopisni rečnik srpskog jezika", autora Milana Šipke. Godišnja nagrada „Dositej Obradović" dodeljena je italijanskom izdavaču „Zandonai" iz Roverta.
Na proteklom sajmu veliki uspeh je ostvario pesnički maraton u čast Laze Kostića. Mnogi književnici smatraju da je time poezija dobila trku sa vremenom i da je i dalje privlačna poštovaocima knjige.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.