Zagrebačka filharmonija posle tri decenije u Beogradu

Izvor: Glas javnosti, 18.Maj.2012, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagrebačka filharmonija posle tri decenije u Beogradu

BEOGRAD - Zagrebačka filharmonija sa violončelistkinjom Monikom Leskovar, pod upravom dirigenta i umetničkog savetnika Dmitrija Kitajenka, nastupiće u subotu uveče u Kolarčevoj zadužbini, prvi put u Beogradu posle tri decenije.

Koncert je deo ciklusa regionalne saradnje filharmonija Zagreba, Ljubljane i Beograda "Pika-Točka-Tačka", a na programu su "Valcer" Morisa Ravela, "Rokoko varijacije" Petra Iljiča Čajkovskog i "Italijanska simfonija" Jozefa Mendelsona.

U Beograd >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u subotu stiže 90 muzičara Zagrebačke filharmonije i direktor tog orkestra Miljenko Pujić, a gostovanje na Kolarcu biće treći uzastoni nastup, posle koncerata u Ljubljani i Zagrebu, najavili su organizatori.

Prvu sezonu ciklusa "Pika-Točka-Tačka" završiće orkestar Beogradske filharmonije sa šefom dirigentom Muhajem Tangom, gostovanjima u nedelju 27. maja u Ljubljani i u ponedeljak 28. maja u Zagrebu.

Taj ciklus inicirali su direktori tri nacionalna orkestra regiona, a zvanično su podržali predsednici, premijeri i ministri kulture tri zemlje, gradonačelnici Beograda, Zagreba i Ljubljane, kao i ambasade SAD u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji.

Od ove godine tri nacionalne filharmonije u programu "Pika-Točka-Tačka" održaće pet koncerata sa identičnim dirigentima, solistima i repertoarom. U svakom gradu tri koncerta izvodi matični orkestar, dok su preostala dva gostovanja. Planirano je da saradnja traje najmanje pet godina.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.