Vukosavljević: Handke je Nobela trebalo da dobije i ranije

Izvor: RTS, 10.Okt.2019, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukosavljević: Handke je Nobela trebalo da dobije i ranije

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević smatra da je Peter Handke Nobelovu nagradu dobio zasluženo, ali sa zakašnjenjem.
"Njegovo književno delo obeležilo je globalno i kraj 20. i početak 21. veka. Nobelova nagrada je prema mišljenju mnogih relavantnih stručnjaka iz te oblasti, morala odavno da mu pripadne, ali je politika umešala svoje prste. Njemu nagrada dolazi relativno kasno, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ipak apsolutno zaluženo", istakao je ministar kulture.
Vukosavljević, koji je Peteru Handkeu prošle godine, prilikom njegove poslednje poste Srbiji, uručio međunarodnu književnu nagradu "Milovan Vidaković" u Novom sadu, je podsetio da je Peter Handke veliki prijatelj Srbije.
"Bio je na strani Srbije i srpskog naroda kada nam je bilo teško u izrazito teškim trenucima u novom dobu. Zbog svojih stavova Peter Handke je bio meta napada i osporavanja. Njegove predstave su bile skinute sa repertoara čuvenog francuskog pozorišta Komedi Franses početkom 21. veka zbog njegovih političkih stavova, što je velika sramota i za francusku kulturu i za kompletnu evropsku kulturnu javnost", smatra Vukosavljević.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.