Olgi Tokarčuk i Peteru Handkeu Nobelove nagrade za književnost

Izvor: RTS, 10.Okt.2019, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Olgi Tokarčuk i Peteru Handkeu Nobelove nagrade za književnost

Nobelova nagrada za književnost za 2018. godinu dodeljena je poljskoj književnici Olgi Tokarčuk, dok je priznanje za 2019. godinu dodeljeno austrijskom autoru Peteru Handkeu.
Švedska kraljevska akademija dodelila je Nobelovu nagradu za 2018. godinu poljskoj autorki Olgi Tokarčuk za „narativnu maštu, koja sa enciklopedijskom strašću predstavlja rušenje prepreka kao način života“.
Nobelova >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nagrada za 2019. godinu otišla je u ruke austrijskog književnika Petera Handkea uz obrazloženje: „Zbog uticajnog rada koji sa lingvističkom genijalnošću istražuje periferiju i posebnost ljudskog postojanja.“

Olga Tokarčuk po mnogima je najveća savremena poljska književnica, dobitnica je velikog broja domaćih i međunarodnih nagrada, a njena dela su prevedena na 20 jezika.
Prva dva romana, U potrazi za knjigom (1993) i E. E. (1995), odlično su prihvaćena, ali je treći roman Pamtivek u druga doba postigao izuzetan uspeh. Knjiga je osvojila pregršt nagrada, a čak je uvrštena u srednjoškolsku lektiru.
Posle toga, Tokarčukova se osim romana izražava i kratkom formom, poput eseja o drugim romanima.
U novom milenijumu objavila je još nekoliko dobro prihvaćenih romana – Dnevna kuća, noćna kuća, Beguni, Vuci svoje ralo po kostima mrtvih, Knjige Jakovljeve...
Peter Handke jedan je od najsvestranijih i najplodonosnijih pisaca nemačkog govornog područja. Napisao je stotinak knjiga, koje uključuju romane, drame, zbirke pesama, filmske scenarije...
Dobitnik je brojnih nagrada – Kafkine, Šilerove, Ibzenove, kao i priznanja „Tomas Man“ i „Milovan Vidaković“.
Zanimljivo je da su favoriti ovaj put prošli praznih ruku. Među njima su bili Kanađanke – Margaret Atvud, autorka Sluškinjine priče, i pesnikinja En Karson, književnica Mariz Konde sa Gvadalupea, japanski književnik Haruki Murakami i kenijski pisac Ngugi va Tiongo.
Zašto dve nagrade?
Ovogodišnja dodela Nobelove nagrade za književnost posebna je i po tome što se dodeljuje i priznanje za prošlu godinu, koje nije dodeljeno zbog seks-skandala i curenja imena dobitnika.
Sedam članova Akademije napustilo je Nobelov komitet zbog prošlogodišnjeg skandala.
Pesnikinja Katarina Frosterson bila je među sedam članova koji su dali ostavku, nakon ogorčenih prepirki o tome kako da se reaguje na optužbe za silovanje upućene njenom suprugu Žan-Klodu Arnou, koji je takođe optužen da je otkrivao imena nekoliko dobitnika nagrade.
Frostersonova i Arno su u Stokholmu vodili kulturni klub, koji je delimično finansirala Akademija, a nekoliko seksualnih napada koje je počinio Arno, koji sada služi zatvorsku kaznu za silovanje, odigralo se u nekretninama u vlasništvu Akademije.
Zbog skandala Kraljevska akademija je napravila brojne promene, popravljajući transparentnost, uključujući mogućnost da članovi dobrovoljno podnesu ostavku. Osim toga, imenovano je još pet članova izbornog komiteta, koji nisu iz Akademije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Žale zbog dodele Nobela Peteru Handkeu: "Književna zajednica zaslužuje bolje od ovoga"

Izvor: B92, 11.Okt.2019, 09:12

Američki PEN izrazio je žaljenje zbog dodele Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu austrijskom piscu Peteru Handkeu, i ocenio da književna zajednica zaslužuje bolje od tog izbora..."U trenutku porasta nacionalizma, autokratskog vodstva i raširene dezinformacije širom sveta, književna...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.