Vučić: Vlada će pružiti podršku festivalu Egzit

Izvor: B92, 16.Feb.2016, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Vlada će pružiti podršku festivalu Egzit

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je festival Egzit jedan od najvažnijih brendova Srbije i da će Vlada potpisati srednjeoočni ugovor o saradnji i podršci festivalu.

"Potpisaćemo srednjeročni ugovor o podršci koju pružamo Egzitu na tri plus tri godine, kako bi oni mogli da računaju kako da potroše novac i da pomognemo u širenju Egzita u regionu", kazao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je posle sastanka sa predstavnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << festivala koji su dobili nagradu za najbolji festival u Evropi i za najbolju turističku destinaciju, kazao da je Egzit veoma važan za razvoj turizma, ekonomski potencijal Srbije i zapošljavanje mladih. Premijer je dodao da je Novi Sad zatražio podršku Vlade Srbije za 2019. godinu kada treba da bude omladinska prestonica Evrope i 2021. kada treba da bude Evropska prestonica kulture.

On je rekao da Egzit vraća novac Srbiji i da nije moguće da bude "samoodrživ". "Mi pomažemo mnogo. Reč je o stotinama hiljada evra, ali nam se to kao državi vraća na razne načine. Kroz naplatu PDV-a, ako hoćete i kroz akcizu i na mnoge druge načine i ono što ne možete da platite ili precizno da izračunate to je ugled zemlje. Mislim da se nama sav novac vrati, da ne kažem i višestruko vrati", kazao je Vučić.

Na pitanje novinara da li će posetiti ovogodišnji Egzit premijer je rekao da neće ako u vreme održavanja bude premijer, ali da hoće ako ne bude na toj funkciji. "Ne želim da neko kaže da nešto zloupotrebljavam", kazao je Vučić i dodao da zbog toga i ne ide ni na kakve manifestacije, ni na sportske događaje.

Direktor festivala Egzit Dušan Kovačević kazao je da će podrška države doprineti tome da strani investitori ulože u Egzit i da na festival dolazi veći broj ljudi i zadržava se u Srbiji. On je dodao da postoji ideja da se festival širi i da zapadni Balkan bude centar omladinskog turizma.

"Pored ekonomskog benefita, tu je i benefit pomirenja regiona, gde mi nalazimo zajednički jezik i pokušavamo da integrišemo region i da ga usmerimo da gleda u budućnost", kazao je Kovačević.

On je kazao da festival sav novac koji država daje vrati kroz sopstveno poslovanje. "Spomenuo sam brojku od 10 do 15 miliona evra zavisno od godine koja dođe kroz turističku industriju, a onda možete ako uzmemo prosečan PDV, možete da izračunate koliko se državi vrati u odnosu na uloženo", naveo je Kovačević.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.