Vladn Sibinović: Klikeri

Izvor: Arte, 04.Jul.2022, 09:46

Vladn Sibinović: Klikeri

Izložba „Klikeri“ umetnika VladanaSibinovića biće otvorena u ponedeljak, 4. jula sa početkom u 20 sati uizložbenom prostoru KvArt BW, na drugom spratu tržnog centra Galerija.

Posetiociće imati priliku da vide slike, printove i zidnu instalaciju instpirisanupitanjima o dosezanju sreće.

„Klikeri” su četvrta po redu izložba kustoskogprojekta “Perspektiva 22” koja predstavlja selekciju istoričarke umetnosti Ane Kršljanini deo je godišnjeg izložbenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << programa galerije Štab. Umetnici koji izlažu uokviru projekta su prepoznati kao osveženje savremene likovne scene, a povezujeih reprezentovanje kvaliteta i inovativnosti čime zaobilaze sličnost i prosečnostkako likovnim izrazom, tako i konceptom koji obrađuju. Projekat obuhvata domaće i regionalne umetnike čime se doprinosi umrežavanju, razmeni sadržaja I iskustavaI otvorenosti koju pruža savremena umetničko-galerijska praksa.

„Fenomen sreće i traganje za njom kroz fizičko i duhovno putovanje, ključna je okosnica koja objedinjuje najnoviju seriju radova „Klikeri“ i predstavlja logičan nastavak serije radova „Helpful Things“. Svaki rad predstavlja intimnu belešku proživljenog duhovnog iskustva koje je doprinelo spiritualnom razvojuautora i oplemenilo ga iskustveno, tako da ga je prepoznao kao duhovnu vrednost i sećanje koje zahteva baštinjenje, lakim i čistim vizuelnim zapisom.Usko povezan sa fenomenom sreće prisutan je repetativni motiv igre koja je na većini radova simbolično predstavljena klikerima. Oni su simbol sreće i bezbrižnosti kakvu smo osećali u detinjstvu. Kroz igru smo učili i razvijali sopstvo. Ona je bila jedina konstanta u našoj prvoj spoznaji sveta i nas samih“.kaže Ana Kršljanin, istoričarka umetnosti.

Ana K. dodaje da je - Glavnakarakteristika Vladanovog vizuelnog izraza je preciznost i pročišćenost,harmonično slaganje svega nekoliko boja koje pružaju izuzetan mir i sklad kakavprija oku i uspostavlja potpunu ravnotežu kompozicije. Sama tehnika slikanja iupotreba posebnih četkica od prirodne dlake ali i pojedini motivi poput - Koiribe, Taiyaki poslastice, posude za sake, Fudži planine... ukazuju na izuzetnobogato nasleđe japanske kulture koje autor neguje.

Vladan Sibinović je vizuelni umetnik, čiji se kreativni opus manifestuje u sferama slikarstva i fotografije. Rođenje u Beogradu gde završava master studije na Fakultetu likovnih umetnosti, kaonajbolji diplomirani student za 2011. godinu.U toku studija dobija stipendijuSummer Academy Traunkirchen i priliku da sarađuje sa umetnicima kao štosuArnulf Rainer, Eva and Adele, and Xenia Hausner. Nakon završenog fakultetauzima udela u raznimprojektima kroz umetničke rezidencije: Glo' Art u Belgiji,International Summer Academy of Fine Arts uSalzburgu (pod mentorstvom umetnikaImran Qureshi), Chinatown Soup u Njujorku i KC Grad u Beogradu.Imao je petsamostalnih i učestvovao u velikom broju grupnih izložbi širom Evrope iAmerike. Vladan trenutno živi i radi kao nezavisni umetnik na relaciji Beograd- Njujork.

Izložbu „Klikeri“organizuju Galerija ŠTAB i umetnička inicijat dana od 11 do 19 časova. Ulaz na izložbu je slobodan.

Nastavak na Arte...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.