Veliko interesovanje senćanske publike za predstavu Srpskog pozorišta iz Budimpešte

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2022, 17:39

Veliko interesovanje senćanske publike za predstavu Srpskog pozorišta iz Budimpešte

Proteklog vikenda, pozorišna publika u Senti imala je priliku da pogleda predstavu "Bučura", rađenu u koprodukciji Srpskog pozorišta u Mađarskoj i Kulturnog i medijskog centra "Srpski venac". Autor komada "Bučura" je Mirko Mitar Krkeljić koji, zajedno sa Zoricom Jurković Ember, potpisuje i režiju.

Gostovanje ansambla Srpskog pozorišta iz Budimpešte pobudilo je veliko interesovanje senćanske pozorišne publike. Predstava "Bučura" rađena je po motivima, duhovitim anegdotama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iz života malih sredina, obojeno sa puno humora i muzike. Posebno je važan angažman mladih – naglasila je Zorica Jurković Ember, direktorka Kulturnog i medijskog društva "Srpski venac", korediteljka i glumica u predstavi "Bučura":

"U stvari, naš prvenstveni cilj bio je da nekako privučemo mlađu generaciju, da oni budu aktivni akteri na polju kulturnog života srpske zajednice u Mađarskoj", kaže Zorica Jurković Ember.

Srpsko pozorište u Mađarskoj ima tradiciju dugu dva veka i starije je od svih pozorišta u Srbiji. Zbog te činjenice, kao i neophodnosti da Srbi u Mađarskoj zadrže taj kontinuitet, očuvaju jezik i kulturu, postojanje Pozorišta ima poseban značaj – rekao je Mitar Mirko Krkeljić, reditelj predstave "Bučura":

"Joakim Vujić, otac srpskog teatra, je prvu predstavu režirao u budimpeštanskom pozorištu "Rundela". I sve od tog doba, naravno sa kraćim i dužim pauzama, predstavlja naš kontinuitet. Današnje Srpsko pozorište, u ovoj formi, funkcioniše više od 30 godina i taj kontinuitet se održava."

Gostujući glumci u predstavi "Bučura" bili su Ratko Kraljević i Branislav Unginović, inače član ansabmbla senćanske Kamerne scene "Miroslav Antić". Već u nekoliko navrata, Branislav Ungionović učestvovao je u projektima Srpskog pozorišta u Mađarskoj i naglašava koliko je saradnja važna:

"Moramo da se držimo zajedno, malo nas ima, i ako se ovo ne sačuva, neće biti dobro. Od onog silnog srpskog naroda, od one kulture koja je bujala, mi smo se sveli na, kako se kaže, orahovu ljusku. I to treba jako da se čuva, i da se pazi."

Koliko je važan rad i angažman na očuvanju identiteta, na najbolji način pokazuje Zorica Jurković Ember, direktorka Kulturnog i medijskog društva "Srpski venac", i dramski pedagog u Srpskom obrazovnom centru "Nikola Tesla" u Budimpešti. Za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, gospođa Jurković Ember našla se među ovogodišnjim dobitnicima Zlatne vidovdanske medalje. Za nju je ta nagrada posebna čast, ali i odgovornost:

"Smatram da ako neko iz manje sredine, iz jedne zatvorenije zajednice, kao što je možda i naša srpska zajednica u Mađarskoj, dobija takvu nagradu, onda je ta nagrada ogromna čast i zadovoljstvo, ali i odgovornost. Jer, ta nagrada se dodeljuje celoj zajednici, a ne samo pojedincu."

Nakon Sente, ansambl Srpskog pozorišta gostovao je sa predstavom "Bučura" i na sceni somborskog pozorišta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.