Izvor: Politika, 09.Jan.2014, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika ljubav prema Srbiji

Jasna Milanović Jelić, umetnica srpskog porekla koja živi i radi u Bazelu, autorka je dva romana – „Život u zlatnom kavezu“ i „Sara“

– Sticajem okolnosti desilo se da su se u isto vreme dva inostrana reditelja zainteresovala za moje romane po kojima bi u narednom periodu možda radili svoja nova filmska ostvarenja. U pitanju su nemački rediteljKaj Majer Riks iz Berlina i njegov švajcarski kolega Vadim Jendrejko. Oni trenutno čitaju moje romane, posle čega će >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mi definitivno reći da li će doći do saradnje ili ne. U svakom slučaju, u kontaktu sam sa njima i mnogo mi pomažu savetima kako svoja dela da prilagodim za potrebe filmske umetnosti. Čak su mi ponudili i da uz njihovu pomoć završim scenario, naravno ako dođe do saradnje, to jest realizacije filmova – kaže za „Politiku” književnica Jasna Milanović Jelić, koja živi i radi u Švajcarskoj.

Jasna Milanović Jelić srpskog je porekla, a rođena je u Bazelu. Švajcarska čitalačka publika ima priliku da se upozna sa njena dva romana – „Život u zlatnom kavezu” i „Sara”. Tamošnje izdanje objavila je švajcarska izdavačka kuća „IL-Verlag Basel”, dok ih je na srpskom jeziku štampala kuća „Legenda” iz Čačka.

U narednom periodu ova zanimljiva autorka namerava do objavi još dva dela. Najpre roman „Ana”, a zatim i knjigu za decu sa naslovom „Triksi, Roksi i Leksi”.

– Budući da sam se školovala u švajcarskim školama, svoje romane pišem na nemačkom. Ipak, bez mnogo dvoumljenja prevela sam ih i objavila i na srpskom jeziku zbog ogromne ljubavi prema Srbiji, odakle su pre nekoliko decenija u potrazi za boljim životom put Švajcarske krenuli moji roditelji, koji i danas žive u Bazelu. Presudile su i emocije iz detinjstva: nezaboravna leta koja sam provodila kod dede i bake u Srbiji, mirisi proje, gibanice, ajvara i drugih specijaliteta urezali su mi se duboko u sećanje. U Srbiji su rođeni moji preci. Tamo živi moja šira familija kod koje odlazim sa velikom radošću – kaže Jasna Milanović Jelić, koja je svoju ljubav prema Srbiji prenela i na sina Aleksandra, koji sigurno korača svetom glume na ciriškoj pozorišnoj sceni.

Jasna Milanović Jelić je još kao dete ispoljavala sklonost ka pisanoj reči, ali se zbog urođene skromnosti tek pre nekoliko godina, kako sam kaže, odvažila da počne intenzivnije da se bavi romanopisanjem inspirisana autentičnim pričama i sudbinama žena srpskog porekla koje žive u Švajcarskoj. Ovu intrigantnu srpsku autorku zatekli smo nedavno, sasvim slučajno u Bazelu. Dočekala nas je sa širokim osmehom i gostoljubivošću zbog koje smo se već posle prvog dana boravka u Bazelu osećali kao kod kuće.

B. G. Trebješanin

objavljeno: 10.01.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.