Uzbudljivi gradovi na slikama pančevačkog umetnika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Nov.2019, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Uzbudljivi gradovi" na slikama pančevačkog umetnika

U pančevačkom Narodnom muzeju otvorena je izložba slika "Uzbudljivi gradovi" mladog umetnika Vuka Vučkovića. Na izložbi je premijerno predstavljeno i delo na kojem je prikazao svoje rodno mesto Pančevo. Veliki broj Pančevaca došao je na otvaranje izložbe koja je upriličena na Dan grada .

Serijom slika "Uzbudljivi gradovi" Vučković detaljno predstavlja panorame gradova, ističući detalje i objekte koje ih čine jedinstvenim i prepoznatljivim. Serijal je započeo 2015. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godine i od tada je kroz svoj rad predstavio sedam gradova Beograd, Njujork, Novi Sad, Čikago, London i Beč a pre mesec dana završio je i sliku na kojoj je prikazao svoj rodni grad Pančevo.

"Pančevo je baš zgodan grad, po meni Pančevo je kako se postaviš prema njemu. Posle cele analize to mi je negde zaključak da ovaj grad pruža sve mogućnosti za jedan udoban i lep život i samo je na tebi da li ćeš da vidiš one dobre stvari ili ćeš da vidiš nešto drugo", kaže Vučković opisujući Pančevo.

"Ovo je naravno umetnost ali ovo je i težak fizički i zanatski rad. To zaista zahteva izuzetnu posvećenost i veliko strpljenje. Pančevci su došli u zaista velikom broju, što mi je drago …Volim kad je muzej pun ljudi. Ako pogledate ispred slike Pančeva ogroman broj naših sugrađana traži svoje zgrade,svoj kraj ili već neke poznate građevine Pančeva", objašnjava Miroslav Birclin, direktor Narodnog muzeja Pančevo.

Vučković je dobitnik i ovogodišnje Novembarske nagrade grada.

"To mi mnogo znači, pogotovo što sam relativno na početku svoje karijere, ovo je 10 godina od moje prve samostalne izložbe tako da ću imati, nadam se,još puno vremena ispred sebe da se odužim gradu Pančevu. Nagrada se sastojala i iz novčanog dela i ja sam i na samoj dodeli izjavio da uskoro osnivam fond za mlade umetnike do 26. godine sa teritorije Pančeva i celokupni deo novčane nagrade će ići u taj fond", napominje Vučković.

Izložba "Uzbudljivi gradovi- Pančevo" biće otvorena do 8. decembra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.