Uvek je vreme za heroje

Izvor: Danas, 31.Jan.2016, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvek je vreme za heroje

Beograd - - Srbiju će na 15. Bijenalu arhitekture u Veneciji predstaviti projekat "Heroik: Free Shipping” autorskog tima Stefana Vasića, Ane Šulkić i Igora Sjeverca, najavljeno je na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture.

U pitanju je monumentalna instalacija plave boje u prostoru projektovana kao trag broda na površini vode. Ivan Rašković, komesar našeg nastupa u Veneciji, objašnjava za Danas da je pobednički rad izabran na javnom konkursu u kojem je učestvovalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << 35 projekata i gde se u užem izboru našlo njih pet.

- "Heroik: Free Shipping” je bio jedini rad koji je imao prostorni gest, odnosno, osobenost da transformiše prostor našeg Paviljona .To je bio jedan od važnih kriterijuma pri ocenjivanju konkursnog materijala. Takođe, bilo je bitno da rad odgovori na temu Alehandra Arevene, umetničkog direktora Bijenala, koja glasi "Izveštavanje sa fronta”, to jest, iz arhitektonske prakse. Rad koji će predstavljati Srbiju ima metaforu broda kao simbola zajedničkog napora da se problemi reše saradnjom. Mi smo detektovali staro-novo pitanje prekobrojnosti arhitekata i u tome našli polazište a temu "Heroik” smo izabrali da bismo se nadovezali na Arevininu igru rečima u militari duhu, koju on koristi ne da bi označio vezu sa vojskom već urgentnim i aktuelnim situacijama u praksi. Verujemo da problem viška arhitekata može da se prevaziđe zajedničkim naporima, umrežavanjem i reazmenom informacija posredstvom novih tehnologija i fenomena društvenih mreža - ukazuje Rašković.

On kaže da se izabrani projekat nadovezuje na filozofski stav Bifa Berardija, savremenog italijanskog kritičkog mislioca prema kome je danas razumevanje simulacije u srcu herojske igre, te da je junak onaj koji osvesti tu simulaciju.

- Heroj ovde više nije shvaćen kao subjekat, već kao objekat ili fetiš u prostoru što znači da mu je skinut onaj deo autoriteta - arogantnog, autorskog i da je ključno zapravo rešavanje problema. Heroj je shvaćen kao neko ko u haosu uvodi red i čini dobro svojoj zajednici - kaže Rašković i primećuje da je konferencija povodom nastupa Srbije na Bijenalu održana istog dana kada je Beograd dobio ulicu Srđana Aleksića. - On je heroj. Poginuo je braneći slabije. Jedan od najpogrešnijih stavova jeste da nije vreme za heroje. Naprotiv, uvek je vreme za heroje - smatra naš sagovornik. Upitan da li arhitekektura može da zaštiti slabije i učini herojski podvig, Rašković odvraća - To je više puta uspevala u okviru modernizma sa socijalnim stanovima i jeftinom gradnjom. Jedan od herojskih činova u arhitekturi je da se osmisle sistemi koji će učiniti stanovanje prijemčivijim. Isto tako i svaki dobro rešen trg, park prostor koji ljudi prihvate i vole jeste herojski čin u arhitekturi.

Budžet za ovogodišnji nastup Srbije na Bijenalu arhitekture u Veneciji je naveći dosad - 20 miliona dinara a nacionalno predstavljanje biće unapređeno obnovljenim krovom Paviljona.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.