Umetnost Marka Čelebonoviće u četvrtoj decenoji 20. veka

Izvor: Arte, 16.Jan.2020, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umetnost Marka Čelebonoviće u četvrtoj decenoji 20. veka

Program izložbe Umetnost Marka Čelebonoviće u četvrtoj decenoji 20. veka (7. novembar 2019 – 26. januar 2020) Spomen-zbirka Pavla Beljanskog Novi Sad, Trg galerija 2.

Četvrtak, 16. 1. 2020, 19 časova

Predavanje

Predstava figure u enterijeru kroz primere iz opusa Marka Čelebonovića, Ivana Tabakovića i Nedeljka Gvozdenovića u tridesetim godinama 20. veka

Marijana Vaščić

Fokus ovog predavanja biće na temi koja je okupirala >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << brojne umetnike i koja zauzima posebno mesto u nacionalnom slikarstvu četvrte decenije.

Subota, 25. 1. 2020, 17 časova

Predavanje i svečano zatvaranje izložbe

Izložba jugoslovenskih umetnika u Parizu 1939. godine i Marko Čelebonović

Gordana Krstić Faj

Novoformirano Udruženje jugoslovenskih likovnih umetnika u Francuskoj organizovalo je izložbu Jugoslovenski umetnici Pariza od 13. do 24. marta 1939. godine, u pariskoj galeriji Bernajm Žen. Među trideset mladih umetnika bio je i Marko Čelebonović.

Izložba Umetnost Marka Čelebonovića u četvrtoj deceniji 20. veka zasnovana je na master radu msr Sofije Milenković prošlogodišnje dobitnice Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Ispitujući segment stvaralaštva u kome dolazi do sazrevanja umetničke prakse i koncepta Marka Čelebonovića, izložba se fokusira na vreme vezano za umetnikov život u Sen Tropeu. Realizaciju izložbenog projekta omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine. Organizacija izložbe zasnovana je na saradnji sa brojnim institucijama i pojedincima, kao i privatnim kolekcionarima koji su doprineli njenom ostvarenju. Izložba traje do 26. januara 2020. godine, uz bogat i raznovrstan program.

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.