Umetnik preti da uništi remek-dela ako Džulijan Asanž umre u zatvoru Uništiti umetnost veći tabu nego uništiti život

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Feb.2024, 13:51

Umetnik preti da uništi remek-dela ako Džulijan Asanž umre u zatvoru "Uništiti umetnost veći tabu nego uništiti život"

Radikalan potez u najavi.

Ruski konceptualni umetnik Andrej Molodkin preti da će uništiti nekoliko umetničkih remek-dela, nekih od najvećih imena u istoriji umetnosti, ako osnivač Vikiliksa Julian Asanž umre u zatvoru.

Molodkin je nabavio 16 klasičnih umetničkih dela, uključujući poznate radove Pabla Pikasa, Sare Lukas, Endija Vorhola i Rembranta, čija kolektivna vrednost premašuje 45 miliona dolara, i čuva ih u specijalno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dizajniranom sefu.

Umetnik tvrdi da je sef opremljen „Prekidačem za mrtvog čoveka“ (‘Dead Man’s Switch’), koji će osloboditi visoko korozivnu kiselinu koja će uništiti dragocene slike ako Asanž umre dok je u zatvoru. Molodkin tvrdi da ima podršku Asanžove supruge Stelle.

- U naše katastrofalno vreme – kada imamo toliko ratova – uništiti umetnost mnogo je veći tabu nego uništiti život osobe - rekao je Molodkin Sky News-u, a prenosi Far Out Magazine.

- Od kada je Džulijan Asanž u zatvoru… sloboda izražavanja, sloboda govora, sloboda informacija počela je sve više da bude potisnuta. Osećam to stvarno snažno - nastavio je Molodkin.

Govoreći o detaljima projekta „Prekidača za mrtvog čoveka“, Molodkin je objasnio da sef trenutno nalazi u njegovom studiju na jugu Francuske, ali da planira da se preseli u muzej, gde će biti izložen uz dvadeset i četvoročasovno odbrojavanje, koje mora da se resetuje svakog dana kada im stigne vest od izvora bliskog Asanžu da je on i dalje živ i zdrav.

Pored svojih dela i kolekcije, mnoga umetnička dela, koja se nalaze u sefu, donirali su kustosi i muzeji koji su naklonjeni ili simpatizeri Asanža, kome se sudi radi izručenja u SAD, gde mu preti do 175 godina zatvora po Zakonu o špijunaži. Upitan o potencijalnom slučajnom oštećenju, jedan donatora je prokomentarisao: "Sloboda je važnija".

Inače, Džulijan Asanž će za svega nekoliko dana saznati da li je iscrpeo sve pravne opcije u borbi protiv izručenja SAD, gde bi mogao provesti ostatak života u zatvoru.

Srbija Danas

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.