Umetnici na sudu: Hoće da dokažu ko je prvi zalepio bananu na zid trakom FOTO

Izvor: B92, 21.Avg.2022, 13:46

Umetnici na sudu: Hoće da dokažu ko je prvi zalepio bananu na zid trakom FOTO

Italijanski umetnik koji je pričvrstio bananu na zid lepljivom trakom i delo nazvao Comedian, navodno prodavši nekoliko verzija za više od 100.000 dolara, suočava se s pravnim postupkom oko toga je li kopirao rad drugog umetnika.

Džo Morford iz Glendalea u Kaliforniji optužio je umetnika Mauricija Katelanu za kršenje autorskih prava, tvrdeći da Comedian kopira njegov rad Banana & Orange u kojem je voće zalepljeno lepljivom trakom, a koji je napravio dve decenije ranije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Napravio sam ovo 2000. Ali neki tip je ukrao moje smeće i prodavao ga za 120.000 dolara 2019. Plagijat...?" napisao je Morford na svom Fejsbuku.

Dok su Catelanovi kupci plaćali za uputstva o tome kako postaviti i izložiti bananu, on je navodno tvrdio da je, za razliku od njegove banane, voće u Banana & Orangeu sintetičko, tako da Morford "ne može da poseduje ideju prave banane zalepljene lepljivom trakom na zid".

Sudija smatra da ima temelja za tužbu

No američki okružni sudija Robert N. Skola Džunior presudio je da Morford može da nastavisa svojim slučajem jer je "navodna povreda Morfordove banane dovoljna, kvantitativno i kvalitativno, da se podnese zahtev". Priznao je Morfordov argument da je Catelan godinama imao pristup Banana & Orangeu, onakvom kakav je bio na njegovoj ličnoj veb stranici, kao i na Jutjubu i Fejsbuku.

"Može li banana zalepljena na zid biti umetnost? Mora li umetnost biti lepa? Kreativna? Emotivna? Banana zalepljena na zid možda ne utelovljuje ljudsku kreativnost, ali može izazvati neke osećaje, dobre ili loše", napisao je Skola u presudi.

"Niko ne može da traži autorska prava na ideje, tako da Morford ne može da traži autorska prava na ideju pričvršćivanja banane na ravninu pomoću lepljive trake. Niti Morford može tražiti autorska prava na banane ili lepljivu traku", dodao je.

"Iako korištenje srebrne lepljive trake za pričvršćivanje banane na zid možda ne predstavlja najviši nivo kreativnosti, njegova apsurdna i farsična priroda zadovoljava 'minimalni nivo kreativnosti' potreban da bi se kvalifikovala kao original", zaključio je u svojoj presudi i priznao da "postoji toliko mnogo izbora koje umetnik može da napravi u pogledu boja, pozicioniranja i ugla kada izražava ideju o banani zalepljenoj na zid".

"U oba rada, jedan komad srebrne lepljive trake ide prema gore sleva nadesno pod uglom, pričvršćujući središnju žutu bananu, nagnutu prema dole sleva nadesno, uza zid. U oba dela, banana i lepljiva traka seku se otprilike na središnjim tačkama, iako je lepljiva traka manje usmerena na bananu u Morfordovom radu nego u Comedianu", kazao je Skola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sud morao da odluči: Koji umetnik je prvi zalepio voće na zid

Izvor: Radio 021, 21.Avg.2022

Italijanski umetnik koji je zalepio bananu na zid lepljivom trakom i delo nazvao "Comedian", navodno prodavši nekoliko verzija za više od 100.000 dolara, suočio se s pravnim postupkom.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.