Sud morao da odluči: Koji umetnik je prvi zalepio voće na zid

Italijanski umetnik koji je zalepio bananu na zid lepljivom trakom i delo nazvao "Comedian", navodno prodavši nekoliko verzija za više od 100.000 dolara, suočio se s pravnim postupkom.
Pravni postupak je trebalo da utvrdi da li je kopirao rad drugog umetnika.
Džo Morford iz Glendejla u Kaliforniji optužio je umetnika Mauricija Katelanu za kršenje autorskih prava, tvrdeći da "Comedian" kopira njegov rad "Banana & Orange" u kojem je voće zalepljeno lepljivom trakom, a koji je napravio dve decenije ranije, prenosi Gardijan.
"Uradio sam ovo 2000. Ali neki tip je ukrao moje smeće i prodao ga za 120.000 2019. Plagijat...?", napisao je Morford na svom Fejsbuku. 
 
Dok su Katelanovi kupci plaćali za instrukcije o tome kako postaviti i izložiti bananu, on je navodno tvrdio da je, za razliku od njegove banane, voće u "Banana & Orange" plastično, tako da Morford "ne može posedovati ideju prave banane zalepljene lepljivom trakom na zid".
 
 
Međutim, američki okružni sudija Robert N. Skola presudio je da Morford može da nastavi sa svojim slučajem jer je "navodna povreda Morfordove banane dovoljna, kvantitativno i kvalitativno, da se podnese zahtev". Priznao je Morfordov argument da je Katelan godinama imao pristup "Banana & Orange", onakvom kakav je bio na njegovoj veb stranici, kao i na Jutjubu i Fejsbuku.
 
"Može li banana zalepljena na zid biti umetnost? Mora li umetnost biti lepa? Kreativna? Emotivna? Banana zalepljena na zid možda ne utelovljuje ljudsku kreativnost, ali može izazvati neka osećanja, dobra ili loša", napisao je Skola u presudi. 
 
"Niko ne može tražiti autorska prava na ideje, tako da Morford ne može tražiti autorska prava na ideju pričvršćivanja banane na zid pomoću lepljive trake. Niti Morford može tražiti autorska prava na banane ili lepljivu traku", dodao je.
 
"Iako korišćenje srebrne lepljive trake za pričvršćivanje banane na zid možda ne predstavlja najviši stepen kreativnosti, njegova apsurdna i farsična priroda zadovoljava 'minimalni stepen kreativnosti' potreban da bi se kvalifikovala kao original", zaključio je u svojoj presudi i priznao da "postoji toliko mnogo izbora koje umetnik može napraviti u pogledu boja, pozicioniranja i uglova kada izražava ideju o banani zalepljenoj na zid".
 
"U oba rada, jedan komad srebrne lepljive trake ide prema gore sleva nadesno pod uglom, pričvršćujući središnju žutu bananu, nagnutu nadole sleva nadesno, uza zid. U oba dela, banana i lepljiva traka seku se otprilike u središnjim tačkama, iako je lepljiva traka manje usmerena na bananu u Morfordovom radu nego u 'Comedianu'", kazao je Skola.
  • Veverica

    22.08.2022 07:56
    Glupost o gluposti
    Znači, prvi slikar, koji je naslikao mrtvu prirodu bi trebalo da ima isključivo pravo na slikanje mrtve prirode?!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.