Udruženje muzičkih izdavača: I autorski ugovori se moraju poštovati

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2019, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udruženje muzičkih izdavača: I autorski ugovori se moraju poštovati

Pitanje autorskog prava i njegove primene u poslednje vreme privlači sve veću pažnju stručne i šire javnosti, a uporno insistiranje na poštovanju zakona i njegovoj doslednoj primeni dovodi do napretka u toj oblasti, ocenilo je danas Udruženje muzičkih izdavača Srbije (UMIS).

U saopštenju UMIS ističe da je cilj osnivanja tog udruženja unapređenje autorskih prava, položaja izdavača i učvršćivanje odnosa između autora i izdavača.

"Okupili smo najveće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izdavače u Srbiji, od predstavnika inostranih kataloga - kakvi su EMI, Sony, Universal, Warner - do nosilaca prava na delima velikog broja domaćih istaknutih autora, čime smo dobili status reprezentativnog udruženja muzičkih izdavača", ističe UMIS.

Ukazujući na neke slučajeve koji su dospeli do pravosuđa," UMIS ističe da je sudska praksa "nedvosmisleno potvrdila da se i autorski ugovori - kao i svaka druga vrsta ugovora - moraju poštovati, odnosno da se isti ne mogu raskidati ili oglašavati ništavnim samo zato što je jedna ugovorna strana (u ovom slučaju autor) odlučila da ne želi dalju saradnju sa svojim ugovornim partnerima".

"Na ovaj način se štiti pravna sigurnost i izvesnost u poslovanju, čime se stvaraju pretpostavke za sve veće investiranje u kreativne industrije. Od toga će svakako najviše koristi imati upravo sami autori i kreativci, a posredno, i država čija legislativa u oblasti autorskog prava i, uopšte, u sferi kreativne industrije, upravo i ima za cilj da omogući neometano poslovanje i ostvarivanje fer odnosa između svih učesnika muzičkog biznisa", ukazuje u saopštenju UMIS.

Stav tog udruženja je da se ugovori i zakoni moraju poštovati i da su "jedina adekvatna mesta za rešavanje spornih situacija pregovarački sto i, u krajnjoj instanci, sud", ocenio je UMIS.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.