UNIVERZITETI U KINI

Izvor: TvojPortal.com, 11.Mar.2012, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNIVERZITETI U KINI

Prema podacima Ministarstva obrazovanja Narodne Republike Kine (NRK) u ovoj najmnogoljudnijoj zemlji sveta deluje oko 2. 000 univerzitea na kojima obrazovanje stiče 9 miliona studenta. Na oko 500 kineskih univerziterta studiraju i strani studenata. Ove akademske godine u Kini visoko obrazovanje stiče 300 hiljada studenata iz 175 zemalja sveta, a najviše ih ima na najprestižnijim kineskim univerzitetima –Pekinškom (više od 4 hiljade) i Fudanskom univerzitetu u Šangaju (više od 3 hiljade).
>> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << />Sistem visokog obrazovanja je višestepen. Svi studenti plaćaju studiranje, s tim što je razrađen i veoma efikasno dleuje sitem stipendiranja. Kinseki univerziteti šalju svoje studente u inostranstvo na specijalsitičke studije ili na stažiarnje, a godišnje oko 40 000 kinskih studenata boravi na studijama van svoje zemlje.



Akademska godina u Kini počinje 1. Septembra i tarje do kraja maja. Zimske ferije traju od kraja decembra do početka februara (kineske Nove godine).
Svaki univerzitet deluje po svom statutu, a opšte pravo upisa imaju kandidati mlađi od 25 godina sa svedočanstvo o završenoj srednjoj školi i položenim kvalifikacionim ispitom.
Osnovni nastavni jezik je kineski
Osnovni jezik na kojemu se izodi nastava je kineski, premda se neki magistarski i doktorski programi mogu slušati i na engleskom, na kojemu se i polažu ispiti sa tog stepena.
Svi kinski univerziteti imaju u svom satavu odeljenje pripreme za strane studente. Jezički progarmi na svim univerzitetima su približno jednaki, a puni kurs izučavanja kineskog jezika traje jednu do dve godine. Nivo znanja kineskog jezika za upis na pripremne kurseve nije od značaja za upis. Posle solidnog ovladavanja kineskim jezikom, strani studenti mogu se mogu upsdoiati na željene fakultete kao i Kinezi.
Razvoj visokog obrazovanja i njegovo podizanje na svetski nivo
Počevši od 1955. Vlada NR Kine preduzima ozbiljne mere za razvoj visokog obrazovanja i njegovo podizanje do svtskog nivoa. I otuda nije slučajno, na primer, da NR Kina godišnje u univerziteske progrme i infrastrukturu ulaže sredstva ekvivalentna ukupnom godišnjem budžeta Ruske Federacije, dok je udeo Kine u obrazovanju stranih studenata na svetskom nivou duplo veći nego Rusije. Ove dve pogranične zemlje u kojima je decenijama vladala ista, komunistička ideologija (koju je Rusija napustila, a Kina zadržala,) često se porede u dostignutom stepenu razvoja u raznim oblastima, kao najmnogljudnija (Kina) i teritorijalno najprostarnija (Rusija).
 Nacionalni projekati posvećeni razvoju univerziteta: projekat - 211
Razvoju viskog obrazovanja u Kini je posvećeno nekoliko nacionalnih projekata. Jedan od njih je i Projekat - 211 koji je razradilo Ministarstvo obrazovasnja NRK 1995. G. Prema kojemu je u zemlji oformljeno oko 100 najvažnijih, ključnih univerziteta. Upravo njima je povereno da pripremaju elitene specijaliste za ostvarenje nacionalnih projekata razvoja u ekonomskoj i društvenoj sferi. Uključivanje univerziteta u ovaj spisak je verifikacija da on ispunjava međuanarodne standarde u naučnim istarživanjima i školovanju specijalista. U tekućoj godini u ovaj projekat je uključeno oko 110 univerziteta u Kini, što čini oko 6 procenata ukupnog broja univerziteta. Na prvoj etapi programa koja je trajala od 1996. Do 2000. G. Dražava je za njihovu realizaciju izdvojila oko 2, 2 milijarde dolara.
Projekat 985 - razvoj sistema visokog obrazovanja
Projekat - 985 za razvoj sistema visokog obrazovanja u Kini usvojen je u maju 1998. G. Osnovni cilj ovog projekta je da se u saradnji sa pokrajinskim vladama nekoliko vodećih unverziteta u zemlji dovede do svetskog nivoa. U prvoj fazi je bilo odabrano za ovaj poduhvat 9 prestižnih univerziteta koji su dobili sredstva za razvoj na period od tri godine u ukupnom iznosu od 11, 4 milijarde juana, a kasnije je taj spisak proiširen i obuhvatio je 30 univerziteta.
Centralna Vlada stimuliše upis stranih studenata
Osim navedenih mera, Vlada NR Kine stimuliše dolazak stranih studenata i u te svhe se daju stipendije i uvode olakšice za strance. Godine 2007. Stipendije je dobilo 10 hiljada stranih studenata koji su se obrazovli na kineskim univerzitetima, dok je taj broj nakon tri godine (2010.) povećan dva puta. Po mišljenju nadležnih službenika iz Ministarstva obrazovanja, ovako širok prijem stranih studenata pomaže kineskim visokoškolskim ustanovama da dobiju međuanrodni status i stimuliše ih na dalji, brži i kvalitetniji razvoj obrazovanja u ovoj zemlji sa uzornom dinamikom svog sveukupnog prosperiteta.
Liberalizoavni propisi za upis stranih studenata
Sa tom željom promenjeni su propsi kojima se ograničavao upis stranih studenata, pa tako sada kineski univerziteti ne moraju više tražiti odborenje Vlade za prijem studenta - stranaca.
Popularnost kineskih obrazovnih usluga će u najskorije vreme zantno porasti, prognoziraju eksperti, ističući pri tom da kvalitet obarzovanja u Kini već doseže međuanrodne standarde, a ostao je zntno jeftiniji kao što je bio i dosad nego u Evropi, SAD i Rusiji.
 Visok nivo obrazovnih sadržaja
Napori Vlade NRK na razvoju i podizanju do svetskog nivoa nacionalnih univerziteta urodili su plodom. Bez obzira na teškoće i složenosti učenja kineskeog jezika, broj staranih studenta u Kini se povećava svake godine.
Obrazovanje u Kini tradicionalno uživa ogroman ugled i značaj što direktno utiče da se obrazovni sadržaji u školama i na unerzitetima zadržavaju na visokom nivou. Univerziteti u ovoj zemlji dobijaju značajna sredstva za razvoj i unapređenje nastavno - obrazovne baze. Svi univerziteti imaju svoje teritorije, savremene tehnički opremljene korpuse i komforne uslove za odmor i rekreaciju studenata –fudbalske stadione i bezbroj terena za odbojku, tenis, košarku. Osim toga, pri samim univerzitetima postoje sportske dvorane i fitnes - klubovi.
Posebni domovi za strane studente
Svi kineski unverziteti stranim studentima omogućavaju smeštaj u studentske domove u vreme dok studiraju. Po pravilu studenti iz inostranstva stanuju odvojeno od kineskih. U ponudi imaju različite tipove soba - jednokrevetne i dvokrevetne sa različitim nivoima komfora. Takođe ima i soba sa tri ili četiri kreveta. Naknada za boravk u domu zaisi od nivoa komfora koji u njima uživaju.
Razume se da nivo boravka u studentskom domu zavisi u izvesnoj meri i od ugleda samog univerziteta na koji su strani studenti upisani. Visok ugled imaju oni studentski domovi koji se nalaze nedaleko od univerziteta, a imaju biblioteke, restorane, sportsku dvoranu, mesta za odmor, kao i organizovane servise za pružanje usluga, (pranje veša i razne popravke, telefone, internet, čajne kuhinje i dr.)
Obavezno plaćanje šest meseci unapred
U većini kineskih univerziteta plaća se boravak u domovima i ostale usluge za šest meseci unapred, kao jedna vrsta depozota. Ukoliko se ostane manje od šest meseci, vraća se preostala suma prilikom odlaska.
Pet najboljih univerziteta u Kini po svetskoim rejtinzima
Kao što je poznato, postoji više rejtinga svetskih univerziteta. Pored  „svetskih“, popularni su i  „nacionalni“ rejtinzi. Njihovi rezultati se razlikuju s obzirom da svaki istraživački centar prilikom sastavljanja rejtinga primenjuje sopstvenu metodologiju ocene obrazovne institucije - od doprinosa razvoju nauke i tehnologije do same popularnosti univerziteta među studentima i njihovim roditeljima. Tako, na ovaj ili onaj način, u svetu potoji nekoliko auotoritativnih rejtinga koji se veoma uvažavaju kako u akademskoj, tako i uopšte u široj javnosti, a na koje se orijentišu maturanti iz celog sveta pri izboru fakulteta na koji bi se upisali.
Primetna je tendencija kineskih univerziteta da zauzmu što bolje pozicije na svetskim rang - listama.
Na rejtingu World University Rankings koji svake godine sastavlja Tajms (The Times) na TOP - 200 najboljih univerziteta sveta ušlo je i pet univerziteta iz Kine:
Univerzitet Tsinghua iz Pekinga (49. Mesto) , Pekinški univerzitet (52.) , Univerzitet Fudan, Šangaj (103.) , Šangajski univerzitet Juao Tong (153) , Nankingski univerzitet (168.).
 Univerzitet Tsinghua kineski univerzitet broj 1.
Jedan od najboljih univerziteta u Kini osnovan je 1911. Univerziteski kampus je izgrađen na mestu gde se nalazio carski park  „Šujmu Đinhua  „u severo - zapadnom delu Pekinga. Godine 1952. Univerzitet je reorganizovan: pravni, poljoprivredni, sociološko - humanitarni fakulteti su bili isključeni iz njegovog sastava, pa je ostao samo univerzitet za tehičke nauke. Univerzitet je teško stradao u deceniji od 1966 - 1976. U vreme tzv Kulturne revolucije kada je postao poprište bitke različitih maoističkih jurišnika. Godine 1980. Ponovo uspostavlja svoj višeprofilni karakter. Sada se na mnogim svetskim rejtinzima Tsinghua označava kao univeerzitet broj 1. U Kini.
Visok ugled Škole za ekonomiju i menadžment u sastavu ovog univerziteta
U istoj meri kao i univerzitet, ugled i popularnost među studentima uživa i njegova Škola za ekonomiju i menadžmenat koja radi po progarmu MVA, a nastava se izvodi i na engleskom jeziku. Ovo je prva kineska biznis škola sa stečenom akreditacijom međuanrodnih asocijacija za biznis obrazovanje AACSB i EQUIS.
Pošto unoverzitet Tsinghua po tradiciji visoka škola u kojoj se studiraju pretežno egzaktne i prirodne nauke, slovi kao škola muškaraca: odnos broja studenata i studentkinja je 9: 1, za razliku od Pekinškog univerziteta u kojemu je u potpunosti zastupljena polna ravnopravnost: podjednak broja studenata oba pola. Stoga je rasprostranjena šala da studenti sa Tsinghua imaju istegnute vratove od neprestanog gledanja preko puta, u komšiluk, na Pekinški univerzitet. Inače, ova dva univerziteta nalaze se jedan naspram drugog u rejonu Hajden na severozapadu Pekinga, odvojeni samo jednom ulicom. Oba unverziteta su čuvena po svojim živopisnim kampusima okruženi parkovima na teritoriji bivših carskih vrtova dinastije Cin uporedo sa prelepim jezerom i zanmenitim Letnjim Dvorcem, u okruženju tradicionalnih kineskih pejzaža.
Studentska društva ova dva univerziteta kao dobri susedi povremeno organizuju, druženja, susrete i takmičenja, ali to ne ne umanjuje strasnu konkurenciju među njima. Ne dešava se retko da jedni druge peckaju raznim šalama i duhovitim opaskama, svojstevnmim mladalačkom akademskom duhu.
Sa ovog univerziteta su izašli mnoge pozante lčnosti iz umetničkog, a posebnmo iz političkog života, među kojima je najslavniji Hu Đintao, aktuelni predsenik NR Kine. Vrlo je popularna anegdota kojom se objašnjava činjenica da je sa unoverziteta Tsinghua izašao dalkeo veći broj slavnih ličnosti nego sa susednog i konkurentskog, Pekinškog: pošto je na njemu malo koleginica,, studnetima ne preostaje ništa drugo nego da se udube u učenje.
Kako bi išao ukorak sa razvojem savremene nauke i tehnike, kineski univerzitet broj 1. Neprestano reformiše svoje fakultete i institute obrazujući nove specijaliste iz tehničkih, prirodnih, humanističkih, ekonomsko - upravnih, pravnih, medicinskih nauka i umetničkih disciplina. Među bivšim studentima ovog univerzitea veliki je broj uglednih naučnika, državnih rukvodilaca, uspešnih preduzetnika koji su dali i daju neprocennjiv doprinos za prosperiet savremne Kine. Suočen sa izazovom 21. Veka, univerzitet Tsinghua se sprema da postane mnogoprofilniji, naučno istarživački, pedagoški, otovreni univerzitet najvišeg svetskog ranga.
Za protkli vek i još jednu godinu pride svoga postojanja univerzitet Tsinghua uspešno se razvijao u različitim oblastima nauke i tehnike, ekonomije, upravljanja, humanističkih i društvemoh nauka, prava, medicine, umetnosti. Kao vodeći naučno - istraživački centar visokog obrazovanja, ovaj univerzite je dao odlučujući doprtinosu razvoju Kine i ostalog sveta. Među 160. 000 bivših studenata ovog univerzitea ogroman je broj vodećih naučnih radnika, inženjera, pedagoga, političkih lidera, privrednika.
Sada se na univerzitetu Tsinghua obrazuje 31. 000 srudenata i 17. 000 magstara, a univerzitet aktivno učestvuje u međuanrodnij razmeni studenta. U nastavi je anagažovano ukupno 7. 499 predavača i saradnika, od njih su 2. 133 (28, 44%) predavači, 1064 (18, 45%) profesoru, 1813 (3, 44 %) docenti, 24 su akdemici, članovi Kineske akadenije nauka, dok su 25 profesora čllanovi Akademije inženjersko - tehničkih nauka NRK.
Pekinški univerzitet - Mao Cetung pomoćnik bibiliotekara
Od samog momenta svog osnivanja, 1898. G., Pekinški univerzitet je postao jedan od najprestižnijih visoko obrazovnih ustanova u Kini. Godine 1952. G. Ovaj univerzitet je prvi u Kini počeo da prima studente iz inostranstva koji su izučavali kineski jezik kao strani.
Pekinški univerzitet se diči svojom bibliotekom koja na svojim policama ima 6, 5 miliona tomova i predstavlja najveću univerzitetku biblioteku u Aziji. Svakog vikenda nedaleko od zdanja biblioteke održava se antikvarni sajam na kojemu je moguće naći stara i retka izdanja knjiga na svim svetskim jezicima.
Jedna zanimljivost: na teritoriji univerzitetskog kampusa u blizini Zapadnih vrata nalazi se neveliko veštačko jezero. Shodno predanju, ako neki brucoš počne da se kočoperi, stariji studenti će ga naučiti redu i poštovanju starijih kolega tako što će ga baciti u vodu.
Mnogi bivši srudenti i saradnici pekinškog univerziteta postale su pozante i uticajne ličnosti, ali najslavniji i najuticajniji među njima je bio svakako Mao Cetung koji je 1916. Radio u ovoj ustanovi kao asistent bibliotekara.
Na izlazu iz Zapdnih vrata kampusa nalazi se ulica sa mnoštvom malih kineskih restorana u koje mnogi studenti navraćaju u sitne sate kad univerziteski restorani i menze već ne rade, da bi nešto prezalogajili. Najpopularnija studentska zakuska su pileća krilca čuvena kao  „West Gate Chicken Wings  „.
Postoji i tužna statistika: skoro svake godine na Pekinškom univerztetu dogodi se po jedan pokušaj samoubiustva –proces visokog obrazovanja u Kini je povezan sa visokim psihičkim pritiskom koji neki studenti nisu u stanju da savladaju.
Jedno od najomiljenijih mesta na kampusu se zove  „Trougaonik“ (Triangle) gde se nalazi tabla sa najrazličitijim obaveštenjima sa koje se mogu saznati sve poslednje novosti o predstojećim aktivnostima i merama, bioskopski i pozorišni repertoar, raspored večerinki i zabava, a takođe se tu mogu naći i partneri za izučavanje jezika.
Univerziteti u Šangaju: Fudan i Juao Tong
Kao što postoji rivlstvo dva univerziteta u Pekingu (Tsinghua i Pekinškog) isti je odnos i među dva u Šangaju - Fudana i Šangajskog univerzitet Juao Tong (Shnanghai Jiao Tong University) u gradu sa preko 50 viskoškolskih ustanova u kojima univerzitrsko obrazovanje stiče preko 130. 000 studenta.
Jiao Tong se smatra naboljim u tehničkim, dok je Fudan lider u humanističkim i prirodnim naukama. Na svetskom rejtingu unverziteta humanističkih nauka Fudan je na 45. Mestu. Ovaj univerzitet je osnovan 1905. G. I jedna je od nasjtarijih i najprestižnijih visoko obarazovnih institicija u NR Kini. Od svih univerziteta Šangaja, Fudan je najpozantiji i najpopularniji među studnetima koji stižu iz celog sveta u ovaj azijski megalopolis da izučavaju kineski jezik. Studneti su posebno zadovljni što je nastavnim planom izučavanja kineskog jezika obuhvaćen i program učenja i dopunskih opšteobrazovnih predmeta kao što su kineska ekonomija, kineska književnost, kineska istorija, nauka o Kini i dr.
Inače, univerzite Fudan raspolaže sa četiri kampusa u centru grada. Visoko zdanje The Guanghua Twin Tower, koje se nalazi u središtu glavnog korpusa u rejonu Handan je najviša zgrada koja se uzdiže na teritoriji nekog univerrzitetskog kampusa u Kini i ustremljuje se nebu pod oblake svojom visinom od 140, 5 metara.
Jiao Tong univerzitet - jedan od najstarijih u Kini
Šangajski univerzitet Jia Tong (Shanghai Jiao Tong University) osnivan je 1896. G. I jedan je od najstarijih i najuticajnijih u Kini sa uglednim predavačkim kadrom. Više od sto poznatih naučnih radnika uključujući i tri dobitnika Nobelove nagarde uključena su u konsultanstki tim ovog šangajskog univerziteta.
Jiao Tong je rasprostranjen na šest kampusa u različitim delovima grada. Glavni univerzitetski kampus je u rejonu Xihui i većinu objekata čine istorijska zdanja podugnuta tokom XIX i početkom XX veka, pa se otuda na lokaciji kampusa stalno izvode radovi na rekostrukciji i restauraciji.
Na teritoriji kamousa u rejonu Xuhui takođe je locirano vrlo interesantno zdanje Muzeja moreplovstva –C. Y. Tung Martime Museum, čija osnovna eskpozcija sadrži karte, geografske i arhivske materoijale u kojima je sabrana istorija moreplovstva u Kini.
Do sada je na ovom univerzitetu ukupno diplomiralo više od 100 hilljada studenata, među kojima je i bivši predsednik NR Kine Điang Cemin. Više od 200 članova Kineske akademije nauka i Kineske Inženjerisjke akademije završilo je studije na ovom univerzitetu.
Univerzitet u Nakingu osnovan 258. G. - jedan od nasjtarijih u svetu
Nakinski univezitet se nalzi kao što mu i ime kaže u drevnoj kinskoj prstonici –gradu Nakingu u provinciji Đaonsu i jedan od najprestižnijih u NR Kini. Prethodnik današnjeg bio je carski univerzitet osnovan 258. G. Što ga čini jednim od najstarijih na celom svetu.
U savremenom formatu unverzitet u Nakingu je nastao 1915. I za dugi period svog psotojanja preživeo burnu istoriju vrlo često istupajući kao slobodoumni centar opozicije suprostavljen aktuelnim vlastima, kako dolikuje jednoj visokoškolskoj ustanovi kojom se diče ne samo bivši studeti nego i cela nacija i država, - preci, savremenici i potomci.
Branko Rakočević

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.